beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Neutrale start AEX verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk neutraal van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. 

Donderdag sloot de AEX nog 0,7 procent lager op 562,61 punten. 

De internationale aandelenmarkten lasten donderdag een adempauze in, nadat onzekerheid over een mogelijke tweede coronagolf leidde tot terughoudendheid onder beleggers. 

Er is een gedeeltelijke lockdown in Beijing, maar volgens de autoriteiten is de situatie wel onder controle. Een aantal staten in de Verenigde Staten zien daarnaast een toename in het aantal coronagevallen, in het bijzonder Texas.

In Texas, Californië, Arizona en Florida werden donderdag de hoogste dagelijkse stijgingen van coronabesmettingen gemeld. 

Het aantal Amerikanen dat het coronavirus draagt is ondertussen opgelopen naar  2,2 miljoen. Op donderdag was dit nog ruim 2,1 miljoen. Het aantal sterfgevallen beloopt inmiddels 118.000.

"Vorige week om deze tijd was nog sprake van een flinke verkoopgolf omdat beleggers een tweede besmettingsgolf vrezen. Sindsdien is er een verdere stijging van het aantal coronabesmettingen, maar de markt lijkt wel minder bezorgd dat de situatie volledig uit de hand loopt”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De verwachting van meer stimulering legt volgens veel marktanalisten dan ook een bodem onder de aandelenmarkten. Centrale banken wereldwijd lijken eensgezind bereid om alles uit de kast te halen om hun economieën te ondersteunen. 

Persbureau Bloomberg meldde daarnaast eerder deze week op basis van bronnen dat de regering van Donald Trump een infrastructuurplan voorbereidt ter waarde van 1 biljoen dollar.

Wall Street kwam donderdagavond amper van zijn plaats en consolideerde daarmee de stijgingen van eerder deze week. 

Op macro-economisch vlak was het beeld verdeeld. Zo steeg de Philadelphia Fed index veel harder dan economen hadden verwacht. De zogeheten Philly Fed index ging van 43,1 negatief in mei naar 27,5 positief in juni. Economen hadden vooraf wel gerekend op een stijging, maar dachten dat de index zou uitkomen op 20 negatief.

Arbeidsmarktcijfers waren minder gunstig. De wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen kwamen uit op 1,508 miljoen stuks. Dat was een tegenvaller, want economen rekenden vooraf op 1,3 miljoen nieuwe aanvragen.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend in het groen. Koplopers zijn de beurzen in Tokio en Sydney met winsten van 0,7 procent. 

Olie zit in de lift

Op een settlement van 38,84 dollar werd een vat West Texas Intermediate donderdagavond 2,3 procent meer waard. Vanochtend steeg de olieprijs in de Aziatische handel met een procent verder.

De aandacht ging vooral uit naar een virtuele bijeenkomst van het technisch comité van de OPEC, het JMMC, over de naleving van de productie-afspraken. In mei lag dit op 87 procent en het comité benadrukte donderdag dat landen die zich tot nog toe niet aan de inperkingen hielden, dit moeten inhalen. Van Irak en Kazachstan heeft het JMMC inmiddels zogeheten compensatieplannen ontvangen.

"Een naleving van 87 procent van de OPEC+ afspraken is een hoger percentage dan een groot deel van de markt had verwacht", zei analist Bjornar Tonhaugen van Rystad Energy. Als landen als Irak en Kazachstan zich inderdaad gaan houden aan de afspraken, dan is dit gunstig voor de olieprijs", aldus de marktvorser.

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1215.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de Britse detailhandelsverkopen in mei en de Duitse producentenprijzen. 

Bedrijfsnieuws

Steven van Rijswijk zal Ralph Hamers opvolgen als CEO van ING. Van Rijswijk is momenteel al bestuurslid en chief risk officer bij ING. Hamers zal later dit jaar aan de slag gaan als CEO bij UBS.

De door minister van Financiën Wopke Hoekstra aan KLM toegezegde leningen tot 4 miljard euro aan onderdeel KLM van Air France-KLM ondervindt de nodige tegenwind nu de Fransen de controle over de besteding van die leningen willen, terwijl Den Haag die juist alleen ten goede aan KLM wil laten komen. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van bronnen die op de hoogte van de onderhandelingen zijn.

De winst per aandeel van Prosus is volgens de voorlopige cijfers in het afgelopen boekjaar gestegen met 5 tot 21 dollarcent, of met 2,1 tot 9,5 procent, vergeleken met de 2,21 dollar een jaar eerder. Exclusief overnames en desinvesteringen daalde de winst per aandeel evenwel met 8,5 tot 15 procent.

Heijmans ontving een opdracht ter waarde van 70 miljoen euro van de gemeente Rotterdam voor de bouw van 226 woningen als onderdeel van het project Leeuwenkuil op Zuid.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdagavond minder dan 0,1 procent tot 3.115,34 punten. De Dow Jones index verloor bijna 0,2 procent op een slot van 26.080,10 punten en de Nasdaq steeg 0,3 procent op 9.943,05 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News