beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX op winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,9 procent op 567,60 punten. 

Daarmee stevent de AEX af op een weekwinst van enkele procenten, ondanks dat afgelopen week de zorgen over een tweede coronagolf in verschillende delen van de wereld weer oplaaiden. Desondanks zorgde mogelijk goed nieuws omtrent de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten voor wat positief momentum. 

China is van plan het tempo waarin het Amerikaanse landbouwproducten koopt, op te voeren, zo meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. China lijkt zich daarmee aan de gemaakte handelsafspraken te willen houden na overleg met de VS op Hawaï deze week.

Beijing is van plan breed in te kopen, van sojabonen tot maïs en ethanol, nadat het land achterliep op zijn bestellingen vanwege de coronacrisis, aldus de bronnen tegenover Bloomberg. Na de berichtgeving van het persbureau, veerden de Amerikaanse futures wat op. 

Aandelenmarkten wereldwijd hebben een beweeglijke week achter de rug, waarbij met moeite de weg omhoog werd gevonden. In de Verenigde Staten blijft een verdere uitbraak van het coronavirus een grote rol spelen. China liet tegen het einde van de week evenwel weten dat een uitbraak in Beijing onder controle is. 

Vandaag zitten Europese leiders opnieuw met elkaar om tafel om te spreken over het omstreden steunfonds van 750 miljard euro. Er heerst veel verdeeldheid tussen met name zuidelijke landen als Spanje en Italië en de zogenoemde 'zuinige vier', bestaande uit Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, over de manier waarop het geld moet worden verstrekt, als lening of als gift, en tegen welke condities.

Verder kunnen beleggers wat beweeglijkheid verwachten vanwege de zogheten quadruple witching, waarop de optiecontracten op de indices, de index-futures, de aandelen en de futures op aandelen aflopen. 

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1214. De olieprijzen stegen met 3,4 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen ASM International en Heineken aan kop met winsten tot 2,2 procent. 

Beleggers in ING konden reageren op de benoeming van een nieuwe topman. Steven van Rijswijk zal Ralph Hamers opvolgen als CEO van ING. Van Rijswijk is momenteel al bestuurslid en chief risk officer bij ING. Hamers zal later dit jaar aan de slag gaan als CEO bij UBS. De benoeming van Steven van Rijswijk als nieuwe CEO van ING komt niet onverwacht en is positief nieuws, omdat hij het bedrijf goed kent, schreef ABN AMRO in reactie op de benoeming. KBC Securities sprak van een veilige en logische keuze. Het aandeel ING maakte een pas op de plaats. 

Prosus won daarnaast 0,7 procent na vrijgave van cijfers. Het Zuid-Afrikaanse investeringsfonds boekte meer winst in het afgelopen boekjaar. Volgens Prosus hebben alle belangrijke segmenten van e-commerce waarin het fonds investeert goede progressie geboekt. Ook het belang in Tencent, het Chinese internetbedrijf dat een groot deel van de waarde van Prosus bepaalt, leverde een solide financiële prestatie. Exclusief overnames en desinvesteringen daalde de winst per aandeel echter met 8,5 tot 15 procent.

In de Midkap won Intertrust 6,1 procent. Vopak steeg 2,1 procent tot 50,06 euro. ABN AMRO zette Vopak op de kooplijst, waarbij het koersdoel van 50,00 naar 58,00 euro ging. ABN AMRO sprak van veerkracht bij een eventuele tweede coronagolf. Daarbij zal de opslag van olie compenseren voor eventuele zwakte bij de chemie-opslag.

WDP verloor 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen won Heijmans 3,6 procent. De bouwer heeft een opdracht ter waarde van 70 miljoen euro ontvangen van de gemeente Rotterdam voor de bouw van 226 woningen als onderdeel van het project Leeuwenkuil op Zuid.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext