beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, ondanks een lagere start.

De AEX sloot 0,6 procent hoger op 560,41 punten. De AMX won 0,1 procent en de Smallcaps stegen per saldo 0,3 procent.

De verliezen op dinsdag en woensdag, na het sterke optimisme van maandag, kregen daarmee geen vervolg.

"De stemming in Amsterdam is positief. Europese aandelen zijn gewild op dit moment", zei André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Dit heeft er volgens hem mee te maken dat men hier de zaakjes beter voor elkaar lijkt te hebben met het coronavirus dan in de VS en Azië.

De vermogensbeheerder tekende daarbij aan dat de AEX flirt met het niveau van 562-563 punten. Daar ligt volgens Van Eerden een stevige weerstand, en als de index daar niet doorheen gaat, dan zal de richting weer omlaag worden.

Onderliggend is er stress over het coronavirus, dat met name in de Verenigde Staten en Azië niet onder controle is, met elke dag weer stijgende aantallen besmettingen.

In Nederland lijkt het virus echter wel onder controle te zijn, en is er vertrouwen dat als er weer een uitbraak komt, niet de hele economie opnieuw hoeft te worden lamgelegd.

In de VS, bijvoorbeeld in Houston, is de intensive care weer overvol. "Daar hebben ze een enorm probleem", meent Van Eerden.

In de Verenigde Staten hebben enkele staten opnieuw lockdown-maatregelen ingevoerd en ook diverse bedrijven, waaronder Apple, sluiten weer winkels.

"Het lijkt erop dat de tweede besmettingsgolf er is, terwijl de eerste golf nog niet eens was verdwenen", aldus analist Marshall Gittler van BDSwiss Group.  

Tegenwicht boden de macrocijfers die wijzen op een toenemend vertrouwen bij Europese consumenten.

Wat volgens Van Eerden nog wordt onderschat is het dreigende faillissement van Wirecard. Het Duitse betaalbedrijf bleek in zijn rommelige boekhouding 1,9 miljard euro niet meer te kunnen terugvinden en lijkt het slachtoffer van grootschalige fraude. Na de arrestatie van de topman eerder deze week werd donderdag faillissementsbescherming aangevraagd. Niet alleen geldschieters, zoals ABN AMRO en ING, zijn mogelijk hun geld kwijt, maar ook bedrijven die Wirecard als betaalsysteem gebruikten, merkte Van Eerden op. "Daar kijken wij scherp naar."

Van Eerden voorziet nog de nodige beweging op de beurzen in de komende dagen, waar aan het einde van het tweede kwartaal een herschikking van de portefeuilles kan worden verwacht.

Het muntpaar euro/dollar stond op 1,1215.

De olieprijzen stegen ongeveer een half procent.
 
De notulen van de laatste monetaire vergadering van de ECB, die aan het begin van de middag werden gepubliceerd, boden weinig hints op toekomstig monetair beleid, vonden analisten van Nordea.

De wekelijkse cijfers over het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen in de VS vielen wat tegen, maar hadden geen grote impact op de beurzen. Het cijfer daalt al geruime tijd maar blijft uitzonderlijk hoog. De orders voor duurzame goederen in de VS lieten herstel zien in mei.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Galapagos 3,6 procent.

Bankaandelen ING en ABN AMRO herstelden wat van het verlies van woensdag.

Betaalbedrijf Adyen won 0,9 procent op 1.289,50 euro, nadat analisten van Berenberg het koersdoel verhoogden van 740 naar 1.260 euro. De grote trend is volgens de analisten dat consumenten door de lockdown alleen maar meer online zijn gaan kopen.

Grootste dalers in de AEX waren Prosus en KPN met verliezen van 1,6 en 1,2 procent.
 
In de AMX won Flow Traders 2,7 procent. De aandeelhouders van het flitshandelshuis hebben woensdag het voorstel voor het beloningsbeleid voor de management board verworpen.

Kunstmestbedrijf OCI was de grootste daler met 2,6 procent koersverlies.

Signify verloor 0,6 procent. De lampenspecialist is van plan om de productiecapaciteit van UV-C-lichten op te schroeven en heeft daarvoor een kleine overname gedaan.

Bij de smallcaps was Vastned een winnaar, met een plus van 4,1 procent. Aandeelhouders verleenden het bestuur vandaag geen decharge en gingen niet akkoord met de beloningsvoorstellen. Ook de machtiging om aandelen in te kopen kwam er niet. Een woordvoerder van Vastned liet weten "verrast" te zijn door de uitslagen. Er was volgens hem geen discussie over deze punten tijdens de jaarvergadering.

De fabrikant van laadpalen voor elektrische auto's Alfen sloot de rij met een verlies van 3,0 procent.

Het door schulden geplaagde Israëlische investeringsfonds Kardan, dat woensdag liet weten zijn lokale beursnotering in Amsterdam op te geven, sloot 11 procent lager.

Centenfonds Lavide, dat morgen een aandeelhoudersvergadering heeft en dan mogelijk meer zal vertellen over de nieuwe activiteiten van het tot nu toe lege beursfonds, won 8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag rond sluitingstijd in Amsterdam nagenoeg vlak, met minieme verliezen voor de grote beursindices.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext