beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX naar verwachting in het groen van start

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,2 procent. 

Donderdag werkte de AEX nog openingsverliezen weg om uiteindelijk 0,6 procent hoger te sluiten op 560,41 punten. 

Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 na een eindsprint donderdagavond 1,1 procent hoger, terwijl in Azië, waar de Chinese beurzen hun deuren gesloten houden, de hoofdindices vanochtend gemiddeld 1,5 procent klimmen.

Beleggers negeren met de stijgingen een scherpe opleving van het aantal coronabesmettingen in met name Amerika.

Donderdag werd in de VS een toename van meer dan 45.000 Covid-19 besmettingen geregistreerd. Daarmee werd het vorige record van 26 april met ruim 9.000 overtroffen. Gezondheidsexperts wijzen als verklaring voor de toename  naar Memorial Day. Die feest- en gedenkdag op 25 mei was voor veel staten het startsein voor een versoepeling van de lockdown-maatregelen. 

Techgigant Apple kondigde naar aanleiding van de opleving aan tijdelijk 14 winkels in de VS te sluiten en onder meer Disney stelt de heropening van pretparken uit. 

“Beleggers anticipeerden op een soepel economisch herstel, maar worden nu geconfronteerd met tegenwind“, merkte econoom Shane Oliver van AMP Capital op.

"We zitten vast in een ‘trading range’. Er is een zekere mate van optimisme dat elke nieuwe golf van besmettingen zal worden gecompenseerd met extra stimulerende maatregelen [...] maar als we terug moeten naar een volledige lockdown, dan is het een ander verhaal en hebben de markten veel neerwaarts risico”, voegde Oliver toe. 

Versoepeling regels bankensector en stresstest

Vijf Amerikaanse toezichthouders waaronder de Federal Reserve hebben donderdag regels voor de bankensector versoepeld, die dateren uit de tijd van de vorige financiële crisis. De aandelenmarkten maakten een sprongetje in reactie op het nieuws. 

Het gaat om een aanpassing van het verbod voor banken om te investeren in hedgefunds of private equity fondsen. Dit verbod hangt samen met het verbod voor banken om beurshandel te drijven voor eigen rekening.

Daarnaast bleek uit stresstesten dat Amerikaanse banken kapitaalkrachtig genoeg zijn om de coronacrisis te doorstaan. Wel draagt de Fed de banken op om dividenduitkeringen te beperken om kapitaalkrachtig genoeg te blijven. 

Arbeidsmarkt 

Op het Amerikaanse arbeidsmarktvlak kregen beleggers donderdag een teleurstelling te verwerken. Afgelopen week werden 1,48 miljoen nieuwe werkloosheidsuitkeringen aangevraagd, terwijl economen vooraf rekenden op 1,35 miljoen.

De Amerikaanse economie bleek daarnaast in het eerste kwartaal met 5 procent te zijn gekrompen. De volle impact van de coronacrisis zal pas in het lopen kwartaal tot uiting komen.

De Amerikaanse olieprijs steeg donderdagavond 1,9 procent tot 38,72 dollar. In de Aziatische handel vanochtend komt daar nog een ruim 1 procent bij. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1224.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

De Nederlandse overheid zou naar verluidt een akkoord hebben bereikt om 3,4 miljard euro aan financiële steun te geven aan Air France-KLM. Om 08.00 uur geven minister van Financiën Wopke Hoekstra en minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen een persconferentie. 

Vivoryon Therapeutics is van plan om volgend jaar een Fase 2a studie te starten met PQ912 voor de ziekte van alzheimer, terwijl in de Europese Unie een dergelijke studie in de tweede helft van dit jaar al moet plaatsvinden.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor RELX van 21,00 naar 20,80 Britse pond. Het Houden advies bleef gehandhaafd.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index won donderdag 1,1 procent tot 3.084 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent tot 25.746 punten en de Nasdaq ging 1,1 procent hoger op een slot van 10.017 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium