beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start terughoudend aan handelsweek

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Future op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. 

De hoofdindex deed afgelopen week al een stap terug. Op een slotstand van 559,82 punten op vrijdag daalde de AEX op weekbasis 1,4 procent. De week daarvoor zette de hoofdindex op weekbasis nog een winst van ruim 4 procent neer. 

De aanhoudende zorgen over het sneller toenemende aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten en een aantal andere landen hielden de markten in bedwang. In heel Europa laveerden de beurzen dan ook tussen winst en verlies. In de VS ging het aanvankelijk beter en wist de Nasdaq zelfs een nieuw record neer te zetten. Maar ook dat bleek niet houdbaar.

Vrijdag daalde hoofdgraadmeter S&P 500 op Wall Street 2,4 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 2,6 prijs gaf. Het negatieve sentiment in New York had vanochtend zijn weerslag in Azië, waar de hoofdbeurzen tot 2 procent lager noteren. 

Wereldwijd zijn volgens cijfers van John Hopkins CSSE nu iets meer dan 10 miljoen besmettingen geregistreerd met ruim een half miljoen doden. Terwijl in Europa het aantal nieuwe besmettingen duidelijk terugloopt, is daar in de VS momenteel geen sprake van. Meer dan een kwart van alle positieve testen zijn nu vastgesteld in de VS, waar wel zeer intensief wordt getest.

Het aantal nieuwe besmettingen in de VS overtreft nu de vorige piek in april en heropeningsplannen worden onder de loep genomen en deels teruggedraaid. 

Beleggers rekenen erop dat een nieuwe golf van besmettingen zal leiden tot extra stimulerende maatregelen van centrale banken. In dit verband zijn de ogen woensdag onder meer gericht op de vrijgave van de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. 

Daarnaast staat donderdag het Amerikaanse banenrapport op de agenda. Normaliter staat het overheidsrapport gepland voor de vrijdag, maar dat is ditmaal een vrije dag met het oog op Onafhankelijkheidsdag zaterdag. Wall Street is vrijdag dicht. 

Het Amerikaanse banenrapport in mei was een enorme meevaller. In plaats van een groot banenverlies kwamen er juist 2,5 miljoen banen bij. "De grote vraag is of het herstel in juni doorzette", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Volgens hem ligt de verwachting van economen op een banengroei van 3,6 miljoen. De werkloosheid daalt vermoedelijk van 13,3 naar 12 procent.

De Amerikaanse olieprijs daalde vrijdag 0,6 procent naar 38,49 dollar. Op weekbasis leverde de olieprijs meer dan 3 procent in. In de Aziatische handel vanochtend daalt de future met 2 procent verder. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast de afgelopen handelsdagen stabiel. Vanochtend stond er een stand van 1,1240 op de borden. 

Op macro-economisch vlak worden vandaag onder meer de Duitse voorlopige inflatie in juni en de aanstaande Amerikaanse woningverkopen in mei vrijgegeven.

Vandaag nabeurs zal Prosus de boeken openen en jaarcijfers presenteren. Het AEX fonds met onder meer belangen in Tencent en Delivery Hero is dit jaar een van uitblinkers op het Damrak. 

Bedrijfsnieuws

Grootaandeelhouder Aat van Herk eist het vertrek van het bestuur en de commissarissen van winkelvastgoedfonds Vastned. Dit meldde het Financieele Dagblad maandag. Van Herk stoort zich aan de hoog oplopende kosten en het voorgestelde beloningsbeleid bij het vastgoedfonds.

Lavide tekende ondanks eerdere berichtgeving nog geen intentieverklaring met een partij voor een omgekeerde overname, ofwel een Reverse Take Over.

Morgan Stanley heeft maandag het koersdoel voor Adyen verhoogd van 1.200,00 naar 1.485,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 115,50 naar 128,00 euro met eveneens een onveranderd Overwogen advies. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index verloor vrijdag 2,4 procent op een slot van 3.009 punten. De Dow Jones index daalde 2,8 procent tot 25.016 punten en de Nasdaq eindigde 2,6 procent lager op 9.757 punten.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium