beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX vermoedelijk licht hoger van start

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. 

Maandag maakte de AEX nog een pas op de plaats met een bescheiden winst van 0,1 procent op 560,16 punten. Een snelle toename van het aantal coronagevallen in Amerika leidde tot terughoudend onder beleggers. 

Op Wall Street sloot de S&P 500 index maandagavond evenwel 1,5 procent in het groen. De hoofdindex herstelde daarmee deels van de scherpe daling van vrijdag, toen de index nog 2,4 procent prijs gaf. Door de stijging van gisteren ligt de index nu op koers om de volatiele juni maand op maandbasis nipt positief af te sluiten.

Het vertrouwen van beleggers wordt op de proef gesteld nu in de afgelopen dagen in de VS recordaantallen coronabesmettingen worden geregistreerd, terwijl veel Staten juist bezig waren om de coronamaatregelen flink te versoepelen. Door de vrees voor een tweede golf besloot de gouverneur in New Jersey maandag het openstellen van restaurants uit te stellen. Op terrassen mag wel worden gedineerd. 

Het aantal coronagevallen wordt wel opwaarts beïnvloed doordat er momenteel zeer intensief wordt getest in de VS. 

Beleggers konden maandag moed putten uit Amerikaanse woningcijfers. De aanstaande woningverkopen stegen in mei fors nadat in maart en april nog sprake was van een ongekende afname als gevolg van de maatregelen die werden genomen om de corona-uitbraak tegen te gaan. De index voor de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten steeg met 44,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een afname met 5,1 procent.

"De cijfers onderstrepen dat de vraag hoog is, nu mensen weer naar buiten mogen en geld te besteden hebben", aldus analist David Madden van CMC.

"Er is nog een flinke slag te slaan, maar de economie herstelt sneller dan verwacht", vond strateeg Brent Schutte van Northwestern Mutual Wealth Management. "De toename in het aantal nieuwe besmettingen in enkele staten zorgen wel voor wat problemen", aldus Schutte, die evenwel niet verwacht dat de lockdown-maatregelen overal in de Verenigde Staten weer van kracht worden. 

In Azië kreeg het sentiment vanochtend een duwtje in de rug nadat uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek bleek dat de Chinese industrie weer groeit. De inkoopmanagersindex voor de industrie liep op van 50,6 in mei naar 50,9  in juni. De verwachting van economen lag op een index van 50,5. Ook de dienstensector groeide in een hoger tempo.

De industriële productie in Japan nam in mei op maandbasis daarentegen met 8,4 procent af. Economen hadden gerekend op een krimp in mei van 5,8 procent.

In Azië winnen de beurzen in Tokio, Sydney en Seoel vanochtend tot 2 procent. Hongkong klimt 1 procent. 

Op een settlement van 39,70 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandagavond 3,1 procent of 1,21 dollar, duurder. In de Aziatische handel vanochtend geeft de future een half procent prijs.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1236. 

Beleggers kijken voor macrocijfers vandaag vooral naar Amerika, waar de Case Shiller Huizenprijzen, de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en het consumentenvertrouwen staan geagendeerd. In Europa worden daarnaast inflatiecijfers in de eurozone vrijgegeven en is er een Brits groeicijfer.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, steeg de omzet van Prosus met maar liefst 23 procent tot 21,5 miljard dollar. Een jaar eerder kwam de omzet nog op 18,3 miljard dollar uit. Vooral de omzet uit e-commerce trok met 33 procent tot 4,3 miljard dollar flink aan. Het handelsinkomen steeg met 16 procent tot 3,8 miljard dollar en onder de streep restte een 13 procent hogere kernwinst van 3,4 miljard euro.

CEO Erik Van Den Eynden van ING België stapt na drie jaar op. Dit bevestigde de topman aan De Tijd. Volgens de krant wordt financieel directeur Hans De Muynck als interim-CEO benoemd tot een vervanger voor Van Den Eynden gevonden is. 

BAM heeft een schikking getroffen voor een metroproject in Keulen. Een flink deel van de schikking wordt gedekt door verzekeringen, en voor de resterende 40 miljoen euro treft de bouwer een bijzondere last in de cijfers van 2020. 

Alumexx maakte bekend nog steeds geen accountant te hebben gevonden voor het controleren van de jaarrekening over 2019.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won maandag 1,5 procent op 3.053,24 punten en de Dow Jones steeg mede dankzij een koerssprong van indexzwaargewicht Boeing met 2,3 procent tot 25.595,80 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 1,2 procent bijschreef op 9.874,15 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News