beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX zakt weg

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een licht hogere opening, toch weggezakt. Kort na elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 588,71 punten. 

"De stijgers doen hun best de AEX op peil te houden", zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management op. "Techfondsen als Prosus, ASMI en ASML zorgen voor de winsten, terwijl de zwaargewichten het moeilijk hebben." Ook zag Schutte dat de financials vanochtend onder druk stonden. 

De beleggingsadviseur sluit niet uit dat partijen op de laatste dag van het kwartaal nog wijzigingen doorvoeren in hun beleggingsportefeuilles. "Er vindt mogelijk wat window dressing plaats, waarbij aandelen die sterk presteerden in de afgelopen tijd worden bijgekocht."

Ook zag Schutte dat de semi's er goed bij lagen na opbeurende woorden van Micron Technology op maandagavond. De chipproducent presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht en voorziet voor het lopende kwartaal bovendien een hogere omzet en winst. 

Verder merkte Schutte op dat de beurzen aan het consolideren zijn. "Er gaan niet veel stukken om momenteel, er lijkt weinig interesse in de markt, mede omdat er weinig richtinggevend nieuws is." Volgens de beleggingsadviseur wachten beleggers nu vooral op nieuwe kwartaalcijfers, die over enkele weken worden verwacht. "De cijfers zullen niet florissant zijn, dus het is vooral afwachten of de bedrijven wat kunnen zeggen over hun verwachtingen voor de komende periode." Op basis van de macro-economische cijfers lijkt het volgens Schutte wel wat beter te gaan met de wereldwijde economie. "Maar er bestaat nog veel twijfel over een opleving van het coronavirus." 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1210. De olieprijzen werden 1,4 procent minder waard.  

Beleggers kijken voor macronieuws vandaag vooral naar Amerika, waar de Case Shiller huizenprijzen, de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en het consumentenvertrouwen staan geagendeerd. In Europa werden daarnaast inflatiecijfers in de eurozone vrijgegeven en was er een Brits groeicijfer. 

De Britse economie kromp in het eerste kwartaal van 2020 nog meer dan eerder was berekend. De economie liet in de periode januari tot en met maart een afname zien van 2,2 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. In een eerdere meting ging het nog om 2,0 procent krimp. Verder trokken de consumentenprijzen in de eurozone in juni meer aan dan in mei. 

De inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent in mei naar 0,3 procent in juni. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kreeg de cijferrapportage van Prosus een positief onthaal. Het aandeel was koploper met een koerswinst van 4,1 procent. Morgan Stanley sprak van een sterke omzetgroei bij alle kernactiviteiten, maar de marges waren wel zwakker. UBS was ook onder de indruk van de omzetgroei bij de e-commerce-divisie. De toegenomen verliezen zijn juist een teleurstelling, zo oordeelden analisten van de Zwitserse zakenbank.  

ASMI won daarnaast 2,8 procent. Royal Dutch noteerde 2,5 procent lager na een update in aanloop naar de halfjaarcijfers. De energiereus kondigde afschrijvingen aan, maar volgens ING waren die gezien het huidge klimaat ook te verwachten. Berenberg merkte op dat het operationeel bij Shell iets beter gaat dan verwacht. Zowel ING als Berenberg handhaafde het Houden advies op Shell.

In de Midkap won Basic-Fit 4,2 procent na een koopadvies van zakenbank Morgan Stanley. De analisten zijn van mening dat de fitnesssector een sterkere vraag zal zien dan voor de coronacrisis en uitbaters van fitnessclubs die lage prijzen hanteren zullen daarvan profiteren.

De grootste stijger in de AMX bleek evenwel PostNL met een plus van maar liefst 8,1 procent. ING bleek vanochtend goed te spreken over het postbedrijf. Het aandeel PostNL werd op de favorietenlijst gezet en het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 2,75 naar 3,25 euro bij handhaving van het koopadvies. ING werd positiever over het aandeel na een verhoging van de winstverwachtingen door PostNL voor dit jaar. "De significant positieve impact van de coronacrisis op de pakketdivisie en de beperkte negatieve impact op briefpostbezorging in combinatie met sterke synergievoordelen uit de fusie met Sandd, zorgden voor een verhoging van de winstoutlook met 30 tot 41 procent", aldus analist Marc Zwartsenburg van ING.

BAM Groep was met 4,8 procent de grootste daler. De bouwer trof een schikking voor een metroproject in Keulen uit 2009 en moet daar 40 miljoen euro voor reserveren.

Onder de kleinere aandelen won Ajax 2,5 procent. Het aandeel DGB steeg 1,6 procent naar 0,62 euro. DGB wil al zijn activiteiten verkopen en zal daarna als lege beurshuls overblijven.  

Kardan, dat spoedig van het Damrak vertrekt, daalde 5,6 procent. Operationeel maakte Kardan afgelopen kwartaal winst, maar onder de streep waren de cijfers toch rood. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen