beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start nieuwe kwartaal met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten.
 
De AEX index steeg 0,5 procent tot 562,67 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

De markt had in eerste instantie moeite richting te kiezen, waarbij beleggers positieve macrocijfers tegen het wereldwijd stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen.
 
Na publicatie van het ADP-banenrapport herpakte de markt op overtuigende wijze de opwaartse trend.

Uit de data van loonstrookjesverwerker ADP bleek dat het aantal banen in de private sector in de VS in juni met een kleine 2,4 miljoen is gestegen, terwijl de markt rekende op een stijging van 2,5 miljoen banen. De data van mei werden echter op spectaculaire wijze opwaarts bijgesteld. Waar eerst nog een afname van het aantal banen werd gerapporteerd van 2,76 miljoen stuks, werd vandaag een banengroei van 3,07 miljoen stuks gemeld.

Analist Philip Marey van Rabobank merkte woensdag op dat de verdere openstelling van de Amerikaanse economie weliswaar goed is voor de banenmarkt, maar ook dat het coronavirus nog zeker niet weg is. "Een lockdown kun je eigenlijk maar één keer doen, omdat die zo vreselijk veel geld kost", waarschuwde Marey.

De analist verklaarde de scherpe bijstelling van de cijfers voor mei op basis van de methodiek die ADP hanteert. Het lijkt er op dat ADP zijn cijfers van mei heeft aangepast aan de non-farm payroll-data over die maand die kort erna zijn gepubliceerd en waarbij melding werd gemaakt van een stijging met 2,5 miljoen banen, terwijl er vooraf rekening werd gehouden met een krimp van ruim 8 miljoen banen, aldus Marey.

De markt haalde gedurende de eerste helft van de handelsdag steun uit positieve inkoopdata uit China, waar de industrie in juni is hersteld en zelfs een groeiversnelling liet zien. Ook in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk was er in juni weer sprake van groei. Econoom Chris Williamson van IHS Markit meent dat de junicijfers opnieuw een teken zijn dat de eurozone herstelt, nu de coronamaatregelen worden versoepeld.  De komende maanden verwacht de econoom alleen maar verdere bevestiging van het herstel.

In Amerika, waar twee inkoopmanagersindexen worden bijgehouden, was ook sprake van herstel. De index van Markit nadert het break even-niveau, terwijl die van ISM al op groei van de Amerikaanse industrie wijst. De index van Markit steeg van 39,8 in mei naar 49,8, terwijl de index van ISM steeg van 43,1 naar 52,6. Beleggers kijken met name naar de cijfers van ISM.  

Op de reeks macro-publicaties na oogde het volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management woensdag vrij stil en is het met name uitkijken naar de start van het cijferseizoen. "De grootste schrik is achter ons", zei hij. De grote vraag is volgens hem of bedrijven inmiddels wat meer vooruit durven te kijken of dat ze nog een slag om de arm houden vanwege het coronavirus.
 
Vanavond verschijnen nog de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,1263. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1222 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1231 op de borden.

Uit de meest recente data van het Amerikaans agentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten afgelopen week zijn gedaald met 7,2 miljoen tot 533,5 miljoen vaten. Olie noteerde woensdag tot 0,2 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,9 procent, gevolgd door indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en Philips met winsten van respectievelijk 1,9 procent en 1,5 procent.

Financials lieten een verdeeld beeld zien. ABN AMRO verloor 0,2 procent en NN steeg 0,6 procent. ASR wist eerdere winsten ook niet vast te houden en sloot 0,3 procent lager. Aegon verloor 0,5 procent.

Heineken verloor 0,6 procent. Heineken zat in het tweede kwartaal in een "perfecte storm van negatieve factoren", zo stelde analist Edward Mundy van Jefferies woensdag in een vooruitblik op de komende kwartaalcijfers. Hij houdt rekening met een autonome volumedaling van krap 26 procent.

Ahold Delhaize was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

In de AMX ging Eurocommercial aan kop met een winst van 3,2 procent. OCI steeg 2,9 procent, terwijl Altice Europe 2,7 procent won. Besi daalde 1,7 procent en Aperam verloor 1,2 procent.

SBM Offshore, dat een bruglening voor FPSO Sepetiba meldde, won 1,7 procent.

Basic-Fit, dat vandaag de deuren in Nederland weer opent, daalde 2,6 procent.

Smallcap Kendrion steeg 1,7 procent, Vastned won 2,0 procent en Accsys sloot 2,1 procent hoger. ICT verloor 2,6 procent, terwijl Nedap 0,5 procent daalde.

Sligro leverde 1,2 procent in. Een herstel naar de omzetniveaus van voor de corona-uitbraak verwacht Sligro niet eerder dan in de tweede helft van 2021. "Wij vinden dat herstel van onze financiële positie prioriteit heeft en er onvoldoende basis is voor een dividend over het kalenderjaar 2020", voegde de groothandelaar toe.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.102,87 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen