beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX gaat vermoedelijk vlakke opening tegemoet

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting neutraal van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. 

De AEX sloot donderdag nog 1,4 procent hoger op 570,75 punten, geholpen door onder meer een meevallend banenrapport.

Het Amerikaanse banenrapport voor juni liet een toename zien van 4,8 miljoen banen, waar economen vooraf rekenden op ruim 3 miljoen. Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak tegen ABM Financial News van een goed cijfer. Wel wees Marey op het grote aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS, waardoor nieuwe lockdownmaatregelen een verder herstel van de arbeidsmarkt kunnen frustreren. 

In de VS werd een recordaantal van 53.000 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Daarmee zijn in in Amerika in totaal nu meer dan 2,7 miljoen besmettingen vastgesteld. De toename wordt door waarnemers verklaard door een te vroege heropening door een aantal staten, maar ook door een intensivering van het testbeleid. 

Wall Street opende donderdag voortvarend na het voorbeurs vrijgegeven banenrapport, maar een deel van de winst vervloog later op de handelsdag door winstnemingen in aanloop naar een lang weekend. Vandaag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag op zaterdag.

De Amerikaanse hoofdindices hebben wel een zeer positieve week achter de rug. Hoofdgraadmeter S&P 500 klom deze week 4 procent, terwijl techbeurs Nasdaq donderdag zelfs zijn hoogste stand ooit aanscherpte. 

In Azië kregen beleggers vanochtend cijfers te verwerken waaruit naar voren kwam dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector duidelijk in de lift zit. Markit Economics en Caixin stelden vast dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 55,0 in mei naar 58,4 in juni. Woensdag wees ook de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie al op groei. 

De krimp in de Japanse industrie was daarnaast een stuk minder, met een indexstijging van 26,5 in mei naar 45,0 in juni. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent. 

De Chinese beurzen noteerden vanochtend circa 1 procent in het groen. In Japan klom de Nikkei index nipt met 0,2 procent.

Ondertussen wordt wel de relatie tussen Amerika en China op de proef gesteld. De Amerikaanse Senaat stemde donderdag unaniem in met een wet die sancties oplegt aan Chinese overheidsfunctionarissen die de autonomie van Hongkong ondermijnen en banken en bedrijven die met deze personen zaken doen. China broedt ondertussen op tegenmaatregelen. 

Het sterke Amerikaanse banenrapport was een duw in de rug voor de olieprijs. Een vat West Texas Intermediate werd ruim 2 procent meer waard op 40,65 dollar en het zwarte goud noteert daarmee het hoogste niveau in bijna vier maanden. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met 1 procent. 

Het muntpaar euro/ dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1230. Al weken koerst het muntpaar in een smalle bandbreedte tussen 1,1200 en 1,1300.

Vandaag worden in de loop van de ochtend ook in de eurozone de inkoopmanagersindices voor de dienstensector vrijgegeven. 

Bedrijfsnieuws

Jefferies denkt dat Ahold Delhaize bij de aanstaande kwartaalcijfers de winstverwachting voor dit jaar jaar zal verhogen. 

Salar Azimi treedt per direct terug als CEO van Lavide. Azimi besloot hier volgens Lavide toe in "het belang van Lavide". 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg donderdag 0,5 procent op 3.130,01 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent tot 25.827,36 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op een slot van 10.207,63 punten. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News