beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Nieuwe wet om accountant te dwingen jaarrekening kleine beursfondsen te controleren - media

(ABM FN-Dow Jones) Minister van Financiën Wopke Hoekstra bereidt een wetswijziging voor die accountants moet dwingen om de jaarrekeningen van bedrijven met een beursnotering te controleren. Dit schreef Het Financieele Dagblad woensdag op basis van mededelingen van een woordvoerder van het betreffende ministerie.  

Accountants mogen deze fondsen nu weigeren als klant, en dat dreigt een aantal kleine beursfondsen in de problemen te brengen.

De minister wint momenteel advies in, onder meer juridisch. 

Als de minister na de zomer met de Tweede Kamer over het thema heeft gesproken, starten de voorbereidingen voor een wetsvoorstel, zo meldde een woordvoerder tegen de krant.

Enkele beursfondsen die het nu zonder accountantsverklaring moeten stellen, zijn daarvoor door beursuitbater Euronext berispt. Bedrijven zoals ladderbouwer Alumexx en digitale kaartenmaker AND Publishers kregen een zogeheten 'noteringsmaatregel' opgelegd. 

Topman Peter Paul de Vries van Value8 heeft ook nog geen nieuwe accountant gevonden, volgens hem door het gebrekkige aanbod.  

"We zijn in gesprek en hopen dat dat lukt. Het probleem is dat er te weinig accountants zijn. KPMG, EY, PWC, Deloitte (de Big Four), Mazars en BDO zijn de zes smaken. "En daarvan is Mazars voor ons geen optie na wat er is gebeurd", aldus De Vries recent tegen ABM Financial News. Behalve Accon AVM zijn Grant Thornton en Baker Tilly recent ook gestopt.

De Vries pleit ervoor dat smallcaps minder gedetailleerd verslag hoeven te doen dan grotere beursfondsen. Het huidige stelsel van internationale verslagregels (IFRS) is volgens hem opgetuigd voor multinationals en niet voor deze kleinere bedrijven. Voor kleine beursfondsen betekent de invoering van een nieuwe boekhoudregel al snel drie pagina's extra toelichting. "Helpt dat ons echt?"

Hij noemt het "niet zo logisch" dat een bedrijf automatisch van openbaar belang is, omdat het beursgenoteerd is. Als een klein beursgenoteerd bedrijf omvalt, gaan er geen duizenden banen verloren, bijvoorbeeld. De grens zou dan eerder kunnen worden gelegd bij een bepaalde omvang of marktkapitalisatie, bijvoorbeeld meer dan 500 miljoen euro. 

"Men zegt het te doen voor de bescherming van de belegger. Maar dat principe wordt ook nu al niet altijd even streng gehanteerd", volgens De Vries. Hij wijst op de recente beursgang van het koffiebedrijf JDE Peet’s - dat wel duizenden medewerkers telt - waar beleggers nauwelijks tijd hadden om het prospectus te lezen, omdat er bij de verkopers haast was om gebruik te maken van de tijdelijke rust op de turbulente markt. 

Een verplichting voor accountants om klanten aan te nemen, die als oob’s zijn aangemerkt, noemde De Vries eerder tegen ABM Financial News een paardenmiddel en geen oplossing voor het probleem. "Dat zal niet bijdragen aan een soepele verstandhouding."

Probleem 

Euronext erkende in gesprek met ABM Financial News dat het vooral bij kleinere ondernemingen lastig is om bijtijds een jaarrekening te deponeren, mede omdat nog maar een beperkt aantal accountants  bevoegd is om de benodigde goedkeuring te geven. "Wij zijn hierover voortdurend in gesprek met zowel de toezichthouders als de genoteerde ondernemingen die het betreft", stelde de beursorganisatie. 

Euronext vindt dat het geen sanctie oplegt, door een onderneming op het strafbankje te plaatsen. "Daarmee geven wij beleggers een signaal, maar het heeft geen invloed op de verhandelbaarheid van het aandeel."

Nog geen zekerheid

Het ministerie van Financiën kan over de technische details van een wetswijziging geen mededelingen doen aangezien het 'nog wordt uitgewerkt'. De woordvoerder benadrukt dat minister Hoekstra 'geen onomkeerbare stappen' wil zetten, tot hij met de Kamer heeft gesproken over het onderwerp.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Rijksoverheid

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen