beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag de ochtendwinst niet weten vast te houden en sloot lager.

De AEX daalde 0,8 procent tot 567,38 punten. De Midkap-index daalde 0,9 procent en de Smallcaps daalden 0,7 procent.

"Het is een heel moeilijk voorspelbare markt", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger. "Het lijkt erop dat beleggers winst nemen in aanloop naar het kwartaalcijferseizoen."

In de ochtend stond de beurs nog op winst, geholpen door meer koersstijgingen in de VS en China en meevallende resultaten van het grote Duitse technologiebedrijf SAP, dat profiteerde van omzetherstel in China.

De winst verdampte echter in de middag, nadat Wall Street omlaag koerste, ondanks licht beter dan verwachte werkloosheidscijfers voor de afgelopen week. De wekelijkse aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS blijven ondanks de daling echter op zo'n hoog niveau dat er van economisch herstel weinig sprake lijkt te zijn.

Volgens Zwanenburg is het werkloosheidscijfer geen verklaring voor de rode koersen. Ook de recent gepubliceerde inkoopmanagersindices zijn hem meegevallen en hij voorziet geen zware correctie op de aandelenmarkten deze zomer. "Ik zie green shoots".

De technologiesector blijkt redelijk "corona-proof' te zijn, zei Zwanenburg, die opmerkte dat in de VS sommige technologie-aandelen donderdag toch wat onder druk stonden.

Technologie aandelen Prosus, ASMI en Galapagos stonden woensdag lang bovenaan maar leverde uiteindelijk hun winsten grotendeels of geheel in.

Financiële waarden en grondstoffenfondsen eindigden juist onderaan op het Damrak, met Aegon, Royal Dutch Shell en ING als sterkste dalers.  

Verder hielden beleggers zich bezig met de vraag of er nog een ronde stimuleringsmaatregelen komt vanuit de Verenigde Staten en wanneer er akkoord komt over het herstelfonds voor de Europese Unie.

Volgens de Duitse Bondskanselier Angela Merkel wordt de Europese economie pas beter als er snel een akkoord wordt bereikt over de plannen voor steunmaatregelen, zo merkte ING op. Merkel wil dit nog voor het zomerreces hebben afgehamerd. "Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag", schreef investment manager Simon Wiersma van ING eerder donderdag.
 
De euro daalde tegenover de dollar. Het muntpaar stond op 1,1295.

De olieprijzen koersten 2 tot 3 procent lager.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won ASMI 0,8 procent. ASM Pacific Technology, waar ASMI een belang in heeft van circa 25 procent, sloot vanochtend in Hongkong 12 procent hoger. ASMI profiteerde ook van een positief analistenrapport, maar leverde de meeste winst uiteindelijk toch in.

Galapagos hield 0,5 procent over van de eerdere winst.

Financials sloten lager, met een verlies voor Aegon van 3 procent. ING, dat zelf ook ruim 3 procent inleverde halveerde het koersdoel voor ABN AMRO tot 9,25 euro met een onveranderd Houden advies. De rivaal sloot ook bijna 3 procent lager.
 
Midkapper Signify sloot ruim 2 procent lager. Analisten voorspellen een forse omzetdaling voor de gloeilampentak in het tweede kwartaal, waardoor een kwartaalverlies van naar schatting 9 miljoen euro dreigt. Veel analisten kijken echter alweer verder vooruit en zijn optimistisch over de koers, gezien de lage waardering.

Fugro meldde dat er twee extra schepen voor de kust voor New Jersey worden ingezet voor een groot windproject daar. Het aandeel was na Altice Europe de sterkste daler in de Midkap met een koersverlies van ruim 3 procent.
 
Bij de kleine aandelen leverde Sligro 4,9 procent in. ING raamt de omzetdaling in de Nederlandse horeca dit jaar op 30 tot 40 procent, terwijl er in 2021 nog altijd geen volledig herstel zal zijn. Sligro is een grote leverancier aan de Nederlandse horeca.

Alleen fietsfabrikant Accell deed het slechter met een verlies van ruim 5 procent.

Beursnieuweling JDE Peet's verloor aan het slot 2 procent. Diverse banken begonnen met het volgen van het aandeel. ING en JPMorgan plakten een koopadvies op het aandeel. Goldman Sachs bleef neutraal, omdat veel van de groei al zou zijn ingeprijsd.

Centenfonds Kardan, dat zijn beursexit heeft aangekondigd, steeg 27 procent. Het aandeel is nu weer 0,7 eurocent waard.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak leverden de Amerikaanse beurzen circa een procent tot zelfs 2 procent in. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext