beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: vlakke beurs in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef na een lagere opening vrijdag dicht bij huis. Rond de klok van elf uur daalde de AEX fractioneel tot 566,88 punten. 

Aanvankelijk vond de Amsterdamse beurs nog de weg omhoog na een lagere opening. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management kon die beweging naar boven niet direct verklaren. "Het lijkt vooral een technisch verhaal, waarbij de AEX opveert van de steunniveaus op 564 punten", aldus Schutte. De beleggingsadviseur zag bij opening al dat ASMI en ASML de kar trokken, na koersdoelverhogingen. "Daarna veerde ook bankaandelen wat op, waarbij ING de steunniveaus van 6 of 6,50 euro opzoekt."

"Het lijkt even een puur technisch verhaal, want heel veel nieuws valt er niet te bespeuren", zo concludeerde Schutte. "Maar ondanks dat de beurzen van verlies naar winst gingen, ging het om een kleine beweging." De beleggingsadviseur zag ook de Amerikaanse futures wat herstellen.

Er blijven nog veel zorgen over de verspreiding van het coronavirus, nadat er in de Verenigde Staten voor de zesde dag op rij een recordaantal besmettingsgevallen werd geconstateerd in tien dagen. Ook het aantal doden stijgt in diverse staten. "Het sluiten van scholen in Hongkong en het verder aanscherpen van de coronamaatregelen in Australië droegen bij aan de negatieve ondertoon aan het einde van de week", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. 

Wel verschenen er vanochtend enkele positieve macro-economische cijfers uit Italië, waar de industriële productie in mei met 42,1 procent steeg en ook in Frankrijk was er sprake van een sterk herstel van de productie.  

Volgens Hewson beseffen beleggers zich in toenemende mate dat een economisch herstel niet V-vormig zal zijn. De marktanalist wees op de massaontslagen die afgelopen week werden aangekondigd door onder meer John Lewis, Boots, Burger King, Rolls-Royce, Airbus, Upper Crust en Harrods. Volgende week zullen beleggers meer zicht krijgen over de situatie bij bedrijven als het cijferseizoen van start gaat.   

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1289. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1290. De olieprijzen daalden met 2,4 procent. 

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdaandelen ontsprongen de halfgeleiders ASML en ASMI de dans na koersdoelverhogingen. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor ASML van 275 naar 380 euro en JPMorgan stelde het koersdoel voor ASMI opwaarts bij naar 155 euro. Beide aandelen wonnen cira een procent. ING won 0,7 procent. Topman Ruud van Dusschoten van ING liet tegenover De Telegraaf weten dat ING nog eens een kwart van de Nederlandse kantoren wil sluiten. 

Galapagos droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent.

In de AMX ging Fagron aan kop met een koerswinst van 1,7 procent. Altice en OCI noteerden onderaan met verliezen tot 2,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won Nedap 1,0 procent, maar leverde Avantium 3,0 procent in. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext