beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen hoger het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn hoger het weekend in gegaan. De STOXX Europe 600 index sloot vrijdag met een winst van 0,9 procent op 366,83 punten. De Duitse DAX sloot 1,2 procent hoger op 12.633,71 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 1,0 procent met een stand van 4.970,48 punten. De Britse FTSE steeg 0,8 procent tot 6.095,41 punten.

Volgens analist Chris Beauchamp van IG wisten de Europese beurzen zich vanmiddag op te trekken aan hoopvol nieuws rond remdesivir, het coronamedicijn van Gilead Sciences. Door een behandeling met de virusremmer zou de overlijdenskans onder coronapatiënten afnemen. Eerder werd al duidelijk dat remdesivir herstel na besmetting bespoedigde.

"Gilead Sciences dat succes boekt met zijn remdesivir behandeling is een reden voor de aandelenmarkten om optimistisch het weekend in te gaan", aldus Beauchamp.

Het was een volatiele week voor de Europese markten, die enerzijds optimistisch zijn over verdere tekenen van economisch herstel en anderzijds moeten omgaan met de opleving van het coronavirus in delen van de wereld. In de Verenigde Staten komen er elke dag recordaantallen nieuwe besmettingen bij en in bijvoorbeeld Australië en Hongkong worden weer maatregelen genomen om brandhaarden aan te pakken.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in mei behoorlijk is hersteld ten opzichte van april, met een stijging van bijna 20 procent. Op jaarbasis liep de productie nog wel met een kwart terug.

Ook de Italianen konden over mei een productieherstel melden. Die was zelfs robuust met een stijging van ruim 40 procent op maandbasis. Ook hier op jaarbasis nog geen plussen, want ten opzichte van mei 2019 daalde productie met bijna 30 procent.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad presenteerde vrijdag zijn voorstel voor de Europese begroting en het coronaherstelfonds. Daarbij riep hij alle lidstaten op om een stap in elkaars richting te doen om volgende week tijdens de Europese Raad tot een akkoord te komen over de steunmaatregelen.

De euro/dollar noteerde op 1,1311.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 1,2 procent hoger. Het Internationaal Energieagentschap heeft zijn prognoses voor 2020 voor de olievraag licht opwaarts bijgesteld, maar waarschuwde voor meer onzekerheid vanwege de recente toename van het aantal coronabesmettingen en de herinvoer van lockdownmaatregelen. Hierdoor kan het economisch herstel stagneren, wat negatief is voor de oliemarkt.

Bedrijfsnieuws

Carlsberg zag de omzet en de volumes flink onder druk staan in de eerste jaarhelft, nadat deze trend al in het eerste kwartaal zichtbaar was. Carlsberg liet zijn outlook al in april van dit jaar al schieten, maar meldde vrijdag wel herstel in de regio's waar de horeca weer openging. Het aandeel Carlsberg sloot vrijdag 6,4 procent hoger.

ING is van plan nog eens een kwart van de Nederlandse kantoren te sluiten. Dit stelde topman Ruud van Dusschoten van ING Nederland vrijdag tegenover De Telegraaf. ING zag zijn aandelenkoers met 4,6 procent oplopen.

Morgan Stanley heeft vrijdag het koersdoel voor ASML verhoogd van 275,00 naar 380,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. De chipmachinemaker steeg 1,3 procent. Sectorgenoot ASMI kreeg een koersdoelverhoging van JPMorgan Cazenove naar 155,00 euro. ASMI steeg 1,0 procent. In Parijs ging STMicroelectronics sterk hoger. Het aandeel won 5,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het Europese slot hoger.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Deutsche Börse AG