beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Wall Street koerst hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag hoger. Met nog een paar uur handel te gaan noteert de S&P 500 0,4 procent in de plus en wint de Dow Jones index 0,7 procent. De Nasdaq doet het rustiger aan en stijgt 0,1 procent.

Beleggers trekken zich vrijdag op aan positief nieuws rond remdesivir, het coronamedicijn van Gilead Sciences. Door een behandeling met de virusremmer zou de overlijdenskans onder coronapatiënten met 62 procent afnemen. 

"Deze week werd het nieuws gedomineerd door verhalen over recordaantallen coronabesmettingen in diverse Amerikaanse staten en beleidsmakers die nieuwe lockdownmaatregelen afkondigden, dus het nieuws rond remdesivir is een welkome afwisseling," volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.     

Donderdag werd voor de zesde keer in tien dagen een record aan nieuwe besmettingen geregistreerd in de Verenigde Staten. Het aantal Covid-19 gevallen steeg donderdag met 63.000, waarbij ziekenhuizen in onder meer Texas en Californië ook een toename van het aantal ziekenhuisopnames registreerden. Het totaal aantal coronagevallen in de VS bedraagt inmiddels meer dan 3,1 miljoen, terwijl het dodental op ruim 133.000 staat.

"Op een gegeven moment accepteer je de realiteit dat Covid-19 niet verdwijnt en dat het op alle economieën een impact zal hebben tot er een vaccin is", aldus marktstrateeg Brian O'Reilly van Mediolanum International Funds.

Beleggers laten zich vrijdag niet van de wijs brengen door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump die aangaf niet te rekenen op een tweede handelsdeal met China. Dit zei hij vrijdag tegen verslaggevers tijdens een vlucht met Air Force One richting Florida.

"De relatie met China is ernstig verstoord", zei Trump. Volgens hem heeft dit vooral te maken met de coronapandemie. 

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in juni op maandbasis met 0,2 procent zijn gedaald, waar werd gerekend op een stijging van 0,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1303. De olieprijs stijgt vrijdag 1,4 procent. Het Internationaal Energieagentschap heeft zijn prognoses voor 2020 voor de olievraag licht opwaarts bijgesteld, maar waarschuwde daarbij wel voor meer onzekerheid vanwege de recente toename van het aantal coronabesmettingen en de herinvoer van lockdownmaatregelen. Hierdoor kan het economisch herstel stagneren, wat negatief is voor de oliemarkt.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Gilead Sciences stijgen vrijdag 2,2 procent nadat de farmaceut met een nieuwe analyse kwam met betrekking tot eerder verschenen onderzoeksdata van virusremmer remdesivir. 

Het middel, dat wordt gebruikt als behandeling tegen Covid-19, laat een afname met 62 procent zien in de overlijdenskans bij zeer ernstig zieke coronapatiënten, aldus Gilead. Eerder werd al duidelijk dat coronapatiënten die remdesivir toegediend krijgen, sneller lijken te herstellen.

BioNTech, dat samen met Pfizer aan een coronavaccin werkt, wint 6,4 procent, nadat de CEO in een interview met The Wall Street Journal zei dat de eerste onderzoeksdata veelbelovend zijn en men mogelijk nog dit jaar goedkeuring van toezichthouders zal vragen.

Carnival gaat 8,4 procent hoger nadat de uitbater van cruiseschepen met een business update kwam. Voor boekjaar 2021 heeft het bedrijf voor ongeveer 60 procent aan nieuwe boekingen binnen gekregen. Verder schat Carnival de cashburn voor de tweede jaarhelft 2020 op 650 miljoen dollar per maand. Ondertussen verlaagt het bedrijf nog steeds de capaciteit, waarbij het één schip verkocht in juni. De vloot wordt uiteindelijk met 13 schepen verkleind; dit is 9 procent van de huidige capaciteit.

American Airlines zou enkele orders voor de Boeing 737 Max willen annuleren omdat de financiering ontbreekt. Dit meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen. Het aandeel wint bijna 5 procent en Boeing staat 1,7 procent in de plus.

Starbucks eist dat klanten in de Verenigde Staten vanaf volgende week maskers dragen in diens koffiezaken. Het aandeel noteert vlak.

Tesla noteert 6,8 procent hoger, na een winst van 2,1 procent op donderdag. Het aandeel is in korte tijd met bijna 25 procent, of ongeveer 50 miljard dollar, gestegen tot een totale waarde van 250 miljard dollar. De waarde van de elektrische autoproducent is daarmee bijna gelijk aan de gecombineerde waarde van Toyota, General Motors, Ford en Fiat Chrysler.

Netflix wint bijna 8 procent op ruim 547 dollar na een koersdoelverhoging van Goldman Sachs naar 670 dollar. Donderdag sloot het aandeel al op een recordniveau. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE