beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Olieprijs stijgt verder

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 40,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,93 dollar of 2,3 procent duurder. Op weekbasis daalde de olieprijs fractioneel.

Net als op de aandelenbeurzen reageerden ook de oliemarkten vrijdag positief op nieuwe hoopvolle data van coronabehandeling remdesivir van Gilead Sciences. Een behandeling of vaccin voorkomt mogelijk dat er op grote schaal nieuwe lockdownmaatregelen komen. Dit zou nadelig voor het economisch herstel en daarmee de vraag naar olie.

Hiervoor waarschuwde het Internationaal Energieagentschap vrijdag in zijn maandrapport. De recente toename van het aantal coronabesmettingen zorgt voor meer onzekerheid, volgens het IEA, dat wel iets positiever werd over de verwachte vraag naar olie in 2020. Die stijgt dit jaar naar 92,1 miljoen vaten per dag; 400.000 vaten per dag meer dan een maand geleden.

Ondertussen lijken de olieprijzen zich te handhaven rond 40 dollar en proberen oliebedrijven hun productieniveaus af te stemmen op het kwetsbare economische herstel, volgens econoom Cailin Birch van The Economist Intelligence Unit.

Volgens haar kunnen de olieprijzen alleen sterker doorstijgen wanneer de vraag naar olie harder groeit. "Dit is onwaarschijnlijk zolang er niet op grote schaal een coronavaccin beschikbaar is, en dat verwachten we pas aan het eind van 2021."

Ook analist Craig Erlam van Oanda ziet nog genoeg neerwaartse risico's voor de olieprijzen, zoals een tweede coronagolf en een eind aan de productieafspraken die OPEC+ heeft gemaakt. 

De OPEC en zijn bondgenoten pompen tot eind deze maand dagelijks 9,7 miljoen vaten olie per dag minder op maar er is nog geen zicht op een verlenging van deze deal. Na juli worden deze inperking vooralsnog teruggeschaald.

Het Joint Technical Committee van de OPEC en het Joint Ministerial Monitoring Committee, dat zich bezig houdt met de naleving van de productieafspraken, hebben komende week weer een vergadering maar zij hebben geen beslissingsbevoegdheid. OPEC+ komt vooralsnog niet eerder dan eind dit jaar weer bij elkaar.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News