beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start terughoudend aan handelsdag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Cijfers van Apple, Alphabet, Amazon en Facebook werden donderdagavond nabeurs op Wall Street juist zeer positief ontvangen. 

Donderdag koerste de AEX in lijn met de Europese hoofdbeurzen nog met 2,6 procent scherp lager naar 549,20 punten. Met name een dramatische krimp van de economie in het afgelopen kwartaal in Duitsland en Amerika woog zwaar op het Europese beurssentiment. 

Wall Street wist donderdagavond in afwachting van de cijfers van de techgiganten echter de schade te beperken. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot 0,4 procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq met 0,4 procent zelfs in het groen wist te sluiten. De Dow Jones index verloor 0,9 procent. 

Amerikaanse beleggers lieten zich daarmee niet alleen leiden door de krimp van economie in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 9,0 procent.

Volgens marktanalist Ranko Berich van Monex Europe is de krimp het startpunt van een lang en mogelijk haperend herstel voor de Amerikaanse economie, zeker vergeleken met gelijkwaardige economieën waar de virusuitbraak beter onder controle lijkt.

Berich wees ook op de toename van de werkloosheidsuitkeringen in de VS en een reeks aan andere data die suggereren dat de tweede coronagolf het voorzichtige economisch herstel dat aanvankelijk zichtbaar was, nu doet vertragen.

De Federal Reserve gaf bij zijn rentebesluit woensdag evenwel al aan klaar te staan om via zijn monetaire beleid de economie te ondersteunen. Ook vanuit het Amerikaanse Congres worden tal van stimuleringsmaatregelen voorbereid. 

Cijfers Wall Street nabeurs

De Amerikaanse online retailgigant Amazon.com boekte het afgelopen kwartaal onverwacht een miljardenwinst, terwijl de omzet met een stijging van 40 procent naar 88,9 miljard dollar de verwachtingen fors overtrof. In de elektronisch handel won het aandeel 5 procent. 

Ook Apple overtrof de verwachtingen met een omzet van 59,7 miljard dollar ruimschoots. De nettowinst verbeterde daarnaast afgelopen kwartaal van 10,04 miljard tot 11,25 miljard dollar en deze kwam met 2,58 dollar per aandeel ook ruim boven de 2,05 dollar uit die analisten voorspelden. Het aandeel klom nabeurs 6,5 procent. 

Facebook had in het tweede kwartaal last van een reclameboycot van een aantal grote internationale bedrijven, maar wist de marktverwachtingen eveneens ruim te overtreffen. Het aandeel won in de elektronische handel 6,5 procent. 

Aplhabet, moederbedrijf van Google, rapporteerde tot slot zoals verwacht minder advertentie-inkomsten. De winst van 10,13 dollar per aandeel viel evenwel een stuk beter uit dan de door de markt voorspelde 7,95 dollar. Het aandeel won nabeurs krap 1 procent.

Futures op techbeurs Nasdaq wezen vanochtend op een openingswinst bij de start van de handel vanmiddag op Wall Street van 1 procent. 

Olie en Azië

Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement donderdagavond 3,3 procent goedkoper op 39,92 dollar. 

Oliebeleggers maakten zich weer zorgen over het aantal stijgende coronagevallen in de Verenigde Staten en daarbuiten en de mogelijke economische impact die ook zeer van invloed is op de vraag naar olie. 

In de Aziatische handel vanochtend noteert de future een half procent hoger. 

Beleggers in Australia en Japan lijken vanochtend toch geschrokken van de scherpe krimp van de Duitse- en Amerikaanse economie. De Nikkei index in Tokio noteert 2,3 procent lager, terwijl de grondstofgevoelige beurs in Sydney 1,8 procent prijs geeft.

De beurzen in China noteren daarentegen nipt in het groen, terwijl de Koreaanse beurs eveneens dicht bij huis blijft. 

De euro blijft ondertussen zijn opmars ten opzichte van de dollar voortzetten. Vanochtend stond er al weer een stand van 1,1893 op de borden. Sinds begin vorige week, toen het coronaherstelfonds in de eurozone vorm kreeg en het muntpaar op 1,1400 noteerde, laat de euro vrijwel dagelijks een verdere stijging zien.

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de voorlopige economische groei in het tweede kwartaal in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Air France-KLM daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis ruim 83 procent; van circa 7,0 miljard euro naar minder dan 1,2 miljard euro. Er werden bijna 96 procent minder passagiers vervoerd in het afgelopen kwartaal. Air France-KLM kwam zo uit op een operationeel verlies van 1,55 miljard euro, een daling van bijna 2 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. 

De omzet van Altice daalde afgelopen kwartaal met 1,2 procent op jaarbasis, van 3.583 miljoen naar 3.540 miljoen euro. Analisten rekenden op een 3,8 procent lagere omzet van 3.457 miljoen euro.  Dit leverde een aangepaste EBITDA op van 1.439 miljoen euro, een minieme plus ten opzichte van de 1.436 miljoen euro vorig jaar. Analisten schatten de aangepaste EBITDA vooraf in op 1.370 miljoen euro.

WDP boekte in de eerste zes maanden van 2020 een EPRA-winst van 84,3 miljoen euro, een stijging met 15 procent op jaarbasis. De EPRA-winst per aandeel bedroeg 0,49 euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Basic-Fit heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet flink onder druk zien staan als gevolg van de coronacrisis, maar verwelkomde wel beduidend meer leden en verwacht nog steeds in 2022 circa 1.250 clubs open te hebben.

Brunel International heeft in het tweede kwartaal van 2020 de omzet zien dalen, maar wist door kostenmaatregelen de winstgevendheid te beschermen. "De tweede helft van het jaar zal zwaar zijn", waarschuwde de CEO. Hij rekent op een licht lagere omzet in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal, "maar met een hogere winstgevendheid".

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot donderdagavond 0,4 procent in de min op 3.246,22 punten. De Dow Jones index verloor 0,9 procent op 26.313,65 punten en de Nasdaq eindigde 0,4 procent hoger op een slot van 10.587,81 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium