beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Techfondsen trekken AEX in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week met een klein verlies begonnen. Op een slotstand van 557,08 punten op maandag daalde de AEX 0,4 procent.

De nieuwe week begon op macro-economisch vlak rustig maar er was genoeg aandacht voor de politieke spanningen tussen de VS en China en de stimuleringsmaatregelen die president Donald Trump afgelopen weekend per decreet afkondigde.

Beijing legt sancties op aan 11 Amerikaanse burgers vanwege de ontwikkelingen in Hongkong, onder wie senatoren Ted Cruz van Texas en Marco Rubio van Florida. Het is niet duidelijk wat sancties precies inhouden.

De maatregelen zijn een vergelding voor het opleggen van sancties door Washington aan een aantal hoge officials in Hongkong, waaronder de leider van de stadstaat Carrie Lam, vanwege de omstreden veiligheidswet die de autonomie van Hongkong beknot.

De sancties over en weer doen de spanningen tussen Amerika en China weer oplopen, terwijl de twee landen elkaar eind deze week voor het eerst in maanden weer zullen ontmoeten om te praten over de naleving van de eerder gesloten handelsdeal.

Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen willen beide landen het handelsdossier apart zien van de overige spanningen.

"Dat is een positieve insteek en hoeft de financiële markten niet flink in de wielen te rijden. Een escalatie tot een volledige confrontatie tussen de landen is vanzelfsprekend funest. Dat is niet te verwachten, maar het blijft politiek."

Verder was er maandag aandacht voor de dit weekend door Trump aangekondigde stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te blijven ondersteunen gedurende de coronacrisis. Trump verlengde onder meer een bijstandsmaatregel voor werkloze Amerikanen tot in december; zij krijgen in plaats van 600 nu 400 dollar per week aanvullend op hun werkloosheidsuitkering.

Het moet nog blijken of de decreten juridisch overeind blijven. Minister van financiën Steven Mnuchin waarschuwde Congresleden dat bezwaren slecht kunnen vallen bij het electoraat. Maandag zei Mnuchin op CNBC dat als er deze week een eerlijke deal gesloten kan worden met de Democraten, de Republikeinen hier ook voor zullen gaan.

"Er is weer zicht op financiële steun. De kans is reëel dat Democraten en Republikeinen in het Congres de eerder mislukte gesprekken weer zullen opstarten. En dat geeft even opluchting op de financiële markten", oordeelde econoom Aben van Van Lanschot Kempen.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag bijna 2 procent duurder. De euro noteerde op 1,1766 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ABN AMRO aan kop met een winst van 5,1 procent. ArcelorMittal bleef goed bij met een plus van 4,9 procent.

NN Group sloot 5,9 procent lager. Het aandeel noteerde maandag ex-dividend. Galapagos en Adyen daalden beide 4,1 procent. Techfondsen ASML en AMI leverden respectievelijk 1,6 en 2,0 procent in.

In de AMX won Pharming 8,9 procent en volgde OCI met 8,6 procent. Het Leidse biotechbedrijf Pharming behandelde de eerste patiënt in een klinische studie waarbij de werking van het bestaande geneesmiddel Ruconest als behandeling tegen het COVID-19-virus wordt getest.

BAM daalde 0,4 procent nadat het een vrijstelling kreeg van zijn kredietverstrekkers. ING voorziet dat het bouwbedrijf meer stappen zal moeten zetten na de sluiting van de internationale tak, gezien de lastige financiële situatie.

Besi was met een verlies van 1,1 procent de drager van de rode lantaarn in de Midcap.

Bij de smallcaps ging Neways 7,1 procent hoger en Vivoryon 6,2 procent. Avantium was hekkensluiter en leverde 2,5 procent in.

Centenfonds Kardan steeg 20 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot overwegend lager.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium