beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start handelsweek vermoedelijk hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. 

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog 1,7 procent lager naar 551,37 punten. De handel was relatief dun, waardoor koersuitslagen versterkt kunnen worden, maar nu de vakantieperiode is afgesloten is de verwachting dat ook het aantal transacties weer zal opveren. 

Op Wall Street sloten de breed samengestelde S&P 500 index en techbeurs Nasdaq vrijdagavond juist op recordniveau’s. 

Wederom waren het de grote technologiebedrijven die de kar trokken. Zo won iPhone-maker Apple afgelopen week meer dan 8 procent, in aanloop naar een 4-voor-1 aandelensplitsing, waardoor het aandeel in 2020 nu bijna 70 procent is opgelopen. En passent doorbrak het concern ook als eerste beursgenoteerde onderneming ooit de grens van een beurswaarde van 2 biljoen dollar, ofwel 2.000 miljard dollar. 

Andere techgiganten, zoals Microsoft, Alphabet, Amazon en Facebook profiteren momenteel ook van een versnelling van de digitalisering die door de coronacrisis in gang is gezet. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index, met een in vergelijking tot de S&P 500 lage blootstelling aan techbedrijven, is daarentegen nog ongeveer 5 procent verwijderd van zijn hoogste stand ooit. 

Ook deze week zal weer alle aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen omtrent corona. Dit weekend werd bekend dat de Amerikaanse toezichthouder FDA op aanwijzing van de Amerikaanse president Donald Trump de toediening van genezend bloedplasma versneld heeft goedgekeurd.

Volgens de FDA neemt de sterfte onder patiënten met 35 procent af dankzij de plasmatherapie. Donald Trump sprak zondag in een ingelaste persconferentie van een krachtige therapie en een “doorbraak”. De therapie komt erop neer dat een patiënt bloedplasma krijgt toegediend van een andere patiënt die herstellende is, waardoor het toegediende bloed antistoffen bevat.

Eind vorige week spraken daarnaast het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech nog de verwachting uit dat dat hun gezamenlijke vaccin nog dit jaar op de markt kan komen. Het vaccin zou naar verluidt goed aanslaan en weinig bijwerkingen hebben. De Amerikaanse overheid heeft op voorhand al 100 miljoen van de nog te produceren vaccins besteld. 

Azië en olie

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend eensgezind in het groen. De Nikkei index in Tokio en de Shanghai Composite blijven wel dichtbij huis, terwijl de beurs in Hong Kong juist een positieve uitschieter is met een winst van 1,5 procent. 

Een vat West Texas Intermediate werd vrijdagavond in New York op de settlement 1,1 procent goedkoper op 42,34 dollar. In de Aziatische handelt noteert de future vanochtend bijna onveranderd. 

Tegenvallende inkoopdata uit de eurozone en Japan onderstreepten vrijdag de impact van de coronacrisis en de zorgen over de mondiale economie, en in het verlengde daarvan de gevolgen voor de vraag naar olie. 

Deze week worden de oliemarkten mogelijk opgeschud door een tweetal tropische stormen die als orkaan richting de Golf van Mexico kunnen koersen. 

"Volgende week wordt het weerbeeld belangrijk", aldus Phil Flynn van Price Futures. "Kijkend naar het huidige traject van deze stormen gaan we productiebeperkingen zien en een vertraging in de import en export", denkt de analist.

Het muntpaar euro/dollar lijkt daarnaast de afgelopen handelsdagen in een stabieler vaarwater terecht te zijn gekomen. Recent trok de Europese munt nog flink aan ten opzichte van de greenback. Het muntpaar noteerde vanochtend bijna onveranderd op 1,1794.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. 

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van B&S, toeleverancier van onder meer cruise-maatschappijen, bedroeg in het afgelopen halfjaar 12,8 miljoen euro, tegen 28,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde met 7 procent tot 835,8 miljoen euro. De autonome omzetdaling was 10,5 procent.

SBM Offshore is van plan om zijn zogeheten diving support and construction vessel (DSCV), de SBM Installer, op termijn te verkopen.

Berenberg verlaagde het advies voor Wolters Kluwer van Kopen naar Houden bij een ongewijzigd koersdoel van 69,00 euro. De analisten noemden de huidige waardering van het aandeel 'fair' en het reflecteert de stabiliteit van de activiteiten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 3.397,16 punten. De Nasdaq steeg 0,4 procent op een slot van 11.311,80 punten. De Dow Jones index won 0,7 procent op 27.930,33 punten. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium