beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakte donderdag een pas op de plaats. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,2 procent tot 565,12 punten.

Beleggers lijken in afwachting van een toespraak door de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell tijdens de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers. Normaal gesproken vindt deze plaats in Jackson Hole, maar vanwege het coronavirus wordt de conferentie online gehouden. Vorige week stelden de notulen van het laatste Fed-rentebesluit beleggers nog teleur, waardoor de woorden van Powell nu extra gewogen zullen worden.

Beleggers zullen vooral oog hebben voor de inflatiedoelstelling die de Fed hanteert. De Amerikaanse centrale bank streeft nu naar een inflatie van 2 procent en deze doelstelling is de afgelopen jaren niet bereikt.

"Powell zal vermoedelijk zeggen dat de Fed de economie zal blijven ondersteunen totdat de inflatie- en de arbeidscijfers verbeteren", aldus topman Russ Mould van AJ Bell. "De beurzen zullen vermoedelijk niet al te veel bewegen in aanloop naar de toespraak, maar daarna kunnen we een scherpe stijging in de handelsactiviteit waarnemen, nadat beleggers een duidelijker beeld kregen van de intenties van de Fed."

In Amsterdam lagen technologiefondsen er vanochtend sterk bij, nadat op woensdag grote Amerikaanse technologiebedrijven opmerkelijke winsten boekten en de aanjagers waren van nieuwe recordstanden.

"De S&P 500 lijkt zijn langste winstreeks van het jaar voort te zetten met de vijfde weekwinst op rij", aldus analist Stephen Innes van AxiCorp."Zelfs de beren denken dat de beurzen nog verder kunnen stijgen." Volgens Innes werden shortposities massaal afgebouwd na de ontwikkelingen rond vaccins tegen het coronavirus.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrijwel onveranderd op 1,1838.

De olieprijzen daalden licht. De orkaan Laura dreef de olieprijs recent nog op, omdat de energie-infrastructuur verstoord wordt en de raffinaderijen moeten worden stilgelegd. Dat laatste kan evenwel ook weer een drukkend effect hebben op de olieprijs, omdat er dan mogelijk een grote voorraad onverwerkte olie wordt opgebouwd.  

Naast de conferentie van centraal bankiers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen en de tweede raming van de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen de techfondsen Prosus en Adyen aan kop met winsten van 0,9 tot 1,2 procent. Woensdagavond sloot techbeurs Nasdaq nog overtuigend op een recordstand.

Aegon en Galapagos noteerden onderaan met verliezen van ongeveer 2,5 procent.

In de Midkap won Corbion 0,7 procent. OCI daalde met 0,7 procent na cijfers. De resultaten van de producent van kunstmest, melamine en methanol stonden onder druk. Volgens OCI zijn de verwachtingen voor de eindmarkten wel positiever geworden in de recente maanden. Eurocommercial Properties sloot de rij met een verlies van 2,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Sif 6,1 procent in aanloop naar de cijfers op vrijdag. Alfen klom met 1,5 procent verder, na een koerssprong na cijfers woensdag.

Neways verloor 7,7 procent na rapportering van cijfers waaruit onder meer de impact van de coronapandemie op de automotive divisie naar voren kwam. Woensdag won het aandeel nog 6 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext