beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX wacht licht hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Donderdag deed de AEX in lijn met de Europese hoofdbeurzen nog een stap terug, met een verlies van 0,7 procent op 562,41 punten. 

Veel aandacht ging donderdag uit naar de start van de tweedaagse virtuele Jackson Hole-bijeenkomst van de Federal Reserve. De aftrap kwam in de vorm van de aankondiging van een strategieverandering bij de Amerikaanse centrale bank.

De Fed streeft niet langer naar een inflatieniveau van precies 2 procent, maar kiest als nieuw strategische doel een "gemiddelde inflatie" van 2 procent tijdens een economische cyclus, en de centrale bank zet verder in op een sterke arbeidsmarkt, maakte voorzitter Jerome Powell bekend.

Volgens Powell wordt het behouden van een sterke arbeidsmarkt een van de belangrijkste pijlers van de centrale bank. In het verleden betekende een robuuste arbeidsmarkt dat er ook een hogere inflatie op de loer lag, door met name loonkosteninflatie, en dat was voor de Fed vaak reden om de beleidsteugels strakker te trekken en de rente te verhogen.

In de praktijk zal de aanpassing van het beleid er toe leiden dat de rente nog langer erg laag zal blijven. De nieuwe strategie van de Fed betekent volgens analist Ranko Berich van Monex Europe zelfs een aardverschuiving in het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

"De combinatie van deze twee veranderingen zorgen samen voor een aanzienlijk meer duifachtig reactievermogen van de Fed, die nu veel minder snel preventieve renteverhogingen zal doorvoeren in reactie op verwachte stijgingen van de inflatie", aldus Berich.

De toespraak was goed nieuws voor de aan monetaire stimulering verslaafde beleggers. Het massaal creëren van liquiditeiten door centrale banken om de economische impact van de coronapandemie te dempen wordt als belangrijkste oorzaak gezien voor de opmars van de aandelenmarkten. 

In dit verband viel de terugval van de Europese aandelenmarkten donderdag moeilijk te rijmen. Wellicht lieten Europese beleggers zich afschrikken door de felle bewegingen van de dollar in reactie op de toespraak. Aanvankelijk daalde de koers met de euro met ongeveer 1 cent om vervolgens direct weer op te veren en juist terreinwinst te boeken ten opzichte van de dollar. 

Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1853. Hiermee noteert de euro dicht tegen zijn top van ongeveer 1,1900, neergezet begin vorige week. Een sterke euro ondermijnt het concurrentievermogen- en de winstgevendheid van Europese multinationals. 

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 index donderdagavond met een bescheiden winst van 0,2 procent voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag op een recordstand. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index, met relatief weinig technologie aandelen, won 0,6 procent en noteerde kortstondig in het groen voor het lopende jaar. Techbeurs Nasdaq deed daarnaast met een verlies van 0,3 procent een stapje terug vanaf een recordstand. 

Ook in Azië is het sentiment vanochtend overwegend positief met winsten van een half tot een procent voor de beurzen in Japan en China. De grondstofgevoelige beurs in Sydney was een negatieve uitschieter met een verlies van 0,6 procent. 

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot donderdag 0,8 procent lager op 43,04 dollar, hoewel één van de sterkste orkanen in jaren nabij het centrum van de raffinage-industrie aan land kwam en een groot deel van de olie- en gasproductie in de Golf van Mexico stillegde.

"De reactie van de olieprijzen op de orkaan en de meest recente voorraden data van de Amerikaanse EIA was opmerkelijk koel", merkte analist Eugen Weinberg van Commerzbank op. 

Vandaag zullen wederom de ogen van beleggers gericht zijn op Jackson Hole. Daarnaast worden ook onder meer Europese inflatiecijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen in augustus vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

HAL Trust heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de nettovermogenswaarde van zijn beleggingen met 1,0 miljard zien dalen, wat betekent dat de sterkere daling van het eerste kwartaal deels is goedgemaakt in het tweede. Na het eerste kwartaal meldde HAL nog een waardedaling van ruim 1,2 miljard euro.

Brill boekte in de eerste zes maanden van 2020 een hoger bedrijfsresultaat (EBITDA)  van 1,3 miljoen euro, tegen 1,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.   

Het Duitse Vivoryon Therapeutics is van plan zijn statutaire zetel naar Amsterdam teverplaatsen, waarmee het biotechbedrijf een naamloze vennootschap naar Nederlands recht wordt.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Alfen van 40,00 naar 51,00 euro bij handhaving van het Houden advies. 

Sif heeft in de eerste helft van 2020 de productie zien dalen, maar wist de bijdrage wel op te voeren. Het orderboek van Sif is voor 2020 voor 170 kiloton gevuld en met 300 kiloton voor de jaren erna, waarbij nog over 200 kiloton exclusief wordt onderhandeld. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 3.484,55 punten, de Dow Jonesindex won 0,6 procent op 28.492,00 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 11.625,34 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium