beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start nieuwe handelsmaand vermoedelijk hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

Maandag kon de AEX de openingswinsten niet vasthouden en de index noteerde bij de slotgong maar liefst 1,4 procent in het rood op 549,20 punten. Vooral Philips en de financiële waarden wogen op de koersvorming. De maand augustus werd daarmee afgesloten met een winst van minder dan 1 procent. 

Onder meer Europese inflatiecijfers en handelsspanningen tussen de VS en China speelden het sentiment maandagmiddag parten. Beijing dreigt een eventuele overnamedeal rond TikTok te blokkeren via nieuwe regelgeving, terwijl Washington na TikTok en WeChat ook het gebruik van andere Chinese apps in de VS aan banden wil leggen.

Inflatiecijfers uit Duitsland, Italië en Spanje gaven beleggers daarnaast ook geen reden tot juichen. In augustus wezen op deflatie. Zo daalde het prijspeil in Duitsland met 0,1 procent op maandbasis. 

Op Wall Street bleef de schade voor hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond beperkt tot een verlies van 0,2 procent, waarmee een reeks van 6 achtereenvolgende recordstanden tot een einde kwam. De Dow Jones index gaf 0,8 procent prijs, terwijl techbeurs Nasdaq daarentegen met een winst van 0,7 procent maar weer eens zijn hoogste stand ooit aanscherpte. 

De S&P 500 en Nasdaq hebben zelfs de beste augustusmaand achter de rug in decennia, met winsten van respectievelijk 7,0 procent en 9,6 procent. Een groot deel van deze winst valt toe te schrijven aan technologie aandelen, die zelfs profiteren van de coronapandemie, terwijl de groeiende hoop op een vaccin ook de bredere markt ondersteunt.  

"In de komende acht weken zullen we ongetwijfeld meer aankondigingen krijgen over een vaccin. Als deze allemaal positief zijn, dan zal dat allesbepalend zijn [voor de beurzen]", aldus strateeg Quincy Krosby van Prudential Financial. 

Techbeurs Nasdaq kreeg maandag een impuls door de aandelensplitsingen van Apple en Tesla. Fundamenteel verandert hier niets door, maar de verhandelbaarheid van de aandelen verbetert wel.

Het aandeel van de elektrische autobouwer Tesla won maar liefst 12,6 procent. Vanaf de bodem in maart vorig jaar is het aandeel nu meer dan 1.000 procent gestegen. De beurswaarde van 464 miljard dollar is nu 10 keer zo groot als de Duitse automaker BMW.

Apple koerste maandagavond met een winst van 3,4 procent eveneens naar zijn hoogste stand ooit. De beurswaarde bedraagt nu meer dan 2.200 miljard dollar. 

Azië en olie

In Azië kwamen de Japanse en Chinese beurzen vanochtend per saldo niet van hun plaats. Vanochtend werd bekend dat de groei van de Chinese industrie verder aantrekt, terwijl de krimp van de industrie in Japan vertraagt.

Later vandaag hebben beleggers oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie, die in de loop van de handelsdag in Europa en Amerika worden vrijgegeven.

Seoel koerste vanochtend 1 procent hoger, terwijl de beurs in Sydney, met veel grondstoffenaandelen en financiële waarden, juist 1,6 procent prijs gaf. 

De Reserve Bank of Australia maakte bekend het belangrijkste rentetarief op 0,25 procent te laten staan en de omvang van de zogeheten Term Funding Facility te vergroten en de looptijd te verlengen. Op de valutamarkten kwam de Australische dollar nauwelijks in beweging na het rentebesluit.

De olieprijs wist maandag eerdere winsten niet vast te houden en sloot uiteindelijk lager na productiecijfers. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,8 procent goedkoper.

De olieprijs zakte weg nadat het Energy Information Administration bekendmaakte dat de Amerikaanse olieproductie in juni met 4,2 procent is gestegen ten opzichte van mei. De winsten van enkele tienden van een procent verdampten en de olieprijs zakte uiteindelijk weg tot 42,61 dollar.

In de Aziatische handel vanochtend noteert de oliefuture echter 1 procent hoger. 

De euro zat vanochtend weer in de lift ten opzichte van de dollar. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1985. Kortstondig stond er zelfs een koers van boven de 1,2000 op de borden. Dit niveau werd voor het laatst in de eerste helft van 2018 gezien.

Bedrijfsnieuws

IMCD neemt de Zuid-Afrikaanse distributeur Siyeza Fine Chem over. Het bedrijf heeft 27 medewerkers in dienst en genereerde in 2019 een omzet van 11,7 miljoen euro. 

In de eerste helft van 2020 daalde de omzet van de uitbater van financiële websites IEX met 4 procent tot 1,8 miljoen euro. De EBITDA steeg dankzij kostenbesparingen en lagere investeringen juist van 0,6 miljoen euro negatief naar een plus van 0,1 miljoen euro.

Alfen levert in samenwerking met ElectrAssure oplaadpunten aan de Britse tak van Volkswagen. Financiële details werden niet vermeld.

Arcadis zal samen met Royal HaskoningDHV en Sweco aan de slag gaan voor de NS. Ook hier 
ontbraken de financiële details.

Ajax en Cagliari Calcio hebben overeenstemming bereikt over de overgang van Razvan Marin. De Italiaanse club huurt Marin eerst van Ajax en uiterlijk 1 juli 2021 zal de huur worden omgezet in een permanente transfer.

TomTom Go Navigation is inmiddels op alle grote app platformen beschikbaar, zo meldde de navigatiespecialist.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor maandag 0,8 procent op 28.430,05  punten, terwijl de toonaangevende S&P 500 0,2 procent inleverde op 3.500,31 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,7 procent op 11.775,46 punten. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News