beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag overwegend hoger gesloten, geholpen door stijgende beurzen in de VS en een zwakkere dollar.

De AEX sloot 1,6 procent hoger op 561,27 punten. De Midkap-index steeg minder hard, met 0,4 procent, en de Smallcap-index sloot licht lager.

"We zien een patroon, dat de beurs hoger gaat, dan een terugval, en uiteindelijk toch hoger eindigt", zei Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer.
 
Technologiefondsen deden het erg goed in Amsterdam en de dollar werd "eindelijk" weer wat sterker, wat mogelijk de beurs wat ruimte gaf, zei Vermeulen.
 
Verder is de beurs volgens de vermogensbeheerder vooral afwachtend, over de ontwikkelingen in de coronaviruspandemie en ook de onzekere politieke situatie in de Verenigde Staten, in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

De Europese beurzen profiteerden van een zwakkere euro. De Europese munt stond dinsdag nog op 1,20 dollar, het hoogste punt in meer dan twee jaar, maar is sindsdien weer teruggezakt tot 1,1830.

De terugval kwam na opmerkingen van hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank, die dinsdag zei de factoren die de koers van de euro/dollar beïnvloeden nauwgezet te volgen voor de economische ramingen en het monetaire beleid van de ECB, volgens persbureau Bloomberg. Hij hintte daarmee op meer monetaire stimulering.

Volgens econoom Gizem Kara van BNP Paribas zal dat niet zo'n vaart lopen, omdat een verdere verlaging van de rente de markt kan laten geloven dat de ECB al zijn kruit heeft verschoten.  

Verder leken beleggers aangemoedigd door de nieuwe recordstanden voor de S&P 500 en techbeurs Nasdaq,na sterke industriecijfers. Ook woensdag ging Wall Street weer wat omhoog.

Macro-economisch nieuws kwam vooral uit de Verenigde Staten. De inkoopmanagersindex van de regio New York liet weer krimp zien voor augustus, wat een tegenvaller was na het herstel naar groei van juli. Een banenrapport van ADP was ook beneden verwachting, maar de fabrieksorders stegen in juli harder dan verwacht.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen in juli met 0,9 procent zijn gedaald op maandbasis. Verder stegen de producentenprijzen in de eurozone in juli met 0,6 procent.

Vanavond brengt de Federal Reserve het Beige Book naar buiten, met anecdotische bewijs van de toestand van de Amerikaanse economie.

De olieprijs daalde 3 procent, nadat de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden een forse daling lieten zien, met 9 miljoen vaten. De voorraden daalden sterker dan verwacht ondanks dat de raffinaderijen op minder capaciteit draaiden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won halfgeleiderfonds ASMI ruim 5 procent en was daarmee de sterkste stijger, terwijl sectorgenoot ASML goed meedeed met een winst van 3 procent. Een ander technologie-aandeel, Philips, deed ook goede zaken met 2,8 procent koerswinst. Ook midkap-fonds BESI won flink, net als sectorgenoten ASMI en ASML.

In de financiële hoek van de AEX zaten enkele verliezers, met name ABN AMRO en ook de verzekeraars ASR Nederland en Aegon.

Internetfonds Prosus, dat wordt opgenomen in de Euro Stoxx 50 index, profiteerde niet en sloot licht lager, terwijl betaalbedrijf Adyen, dat dezelfde eer te beurt valt, nauwelijks winst boekte.

Midkap-bouwbedrijf BAM gaat in opdracht van NXP een nieuwe koeltoren bouwen. Het aandeel daalde 1 procent.

PostNL steeg 3 procent. Air France-KLM verloor juist dik 2 procent, net als Pharming en Fugro.

Boskalis sloot licht lager, nadat de baggerspecialist twee nieuwe opdrachten in de wacht sleepte. Er werden geen financiële details gemeld.

Onder de kleinere aandelen wonnen Kendrion en Sligro terrein. Alfen en Avantium leverden wat in.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa verdeeld. De S&P500 steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,8 procent.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium