beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Hogere opening AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. 

Woensdag koerste de AEX onder aanvoering van technologie aandelen al 1,6 procent hoger naar 561,27 punten.

De index volgt hiermee het voetspoor van Wall Street, waar hoofdgraadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq woensdagavond opnieuw overtuigend hun recordstanden wisten aan te scherpen. Een terugval van de euro speelde de dollargevoelige Amsterdamse beurs daarnaast in de kaart. 

Marktanalisten wezen erop dat Amerikaanse beleggers rekenen op een nieuwe ronde van overheidsstimuleringen, terwijl zij in afwachting zijn van een coronavaccin dat naar verwachting al eind dit jaar beschikbaar kan zijn.

Vanaf maandag, wanneer Amerikanen Labor Day vieren, komt het Amerikaanse Congress terug uit reces, waardoor het politieke handwerk weer kan worden opgepakt. De Amerikaanse minister van financiën, Steven Mnuchin, drong er dinsdag al bij het Congres op aan om meer geld toe te wijzen om de gevolgen van de coronaviruspandemie te bestrijden. Hij benadrukte daarnaast dat hij bereid was om met Democratische leiders om tafel te gaan zitten om de onderhandelingen te hervatten. 

Voorafgaand aan het reces verliepen de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten over extra stimuleringsmaatregelen nog stroef. Republikeinen wilden een pakket ter waarde van 1.000 miljard dollar beschikbaar stellen, terwijl Democraten een fors hoger bedrag vrij wilden maken. Met de presidentsverkiezingen in aantocht verwachten politieke analisten echter niet dat één van beide partijen als struikelblok wil fungeren, waardoor er ruimte lijkt voor een compromis. 

Al meerdere malen hebben Amerikanen zogenoemde coronacheques thuisgestuurd gekregen om de economische impact van de coronacrisis te verlichten en de economie te stimuleren.

Dat de Amerikaanse economie nog wel een impuls kan gebruiken, kwam woensdag naar voren uit het rapport van loonstrookjesverwerker ADP. Het aantal banen in de private sector steeg volgens ADP in augustus met slechts 428.000, terwijl economen vooraf rekenden op een toename van 1,17 miljoen banen. Beleggers negeerden donderdag echter de tegenvaller, doordat het cijfer de kans op meer stimuleringsmaatregelen vergroot. Het rapport van ADP wordt beschouwd als een voorbode van het officiële Amerikaanse banenrapport, dat morgenmiddag wordt vrijgegeven. 

Azië en olie

In Azië werden vanochtend de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in augustus bekend gemaakt. In China bleef afgelopen maand de bedrijvigheid met een indexstand van 54,0 in de lift zitten. Wel was de groei fractioneel lager dan de stand van 54,1 die in juli werd gemeten. In Japan was daarentegen met een stand van 45 sprake van krimp. Een stand van 50 is het omslagpunt voor krimp of groei.

In de loop van de handelsdag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in augustus vrijgegeven.

De beurzen in Tokio en Sydney noteren vanochtend met winsten van ongeveer 1 procent flink in het groen. De Chinese beurzen in Shanghai en Hong Kong geven daarentegen nipt terrein prijs.
 
De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange
2,9 procent lager op 41,51 dollar. In de Aziatische handel vanochtend noteert de oliefuture stabiel. 

De euro verzwakt daarnaast verder ten opzichte van de dollar. Vanochtend noteerde het
muntpaar op 1,1806. Dinsdag doorbrak de euro nog kortstondig de 1,2000 grens, waarmee het hoogste niveau sinds de eerste helft van 2018 werd aangetikt.

De daling van de euro van zijn hoogste niveau in twee jaar werd toegeschreven aan opmerkingen van Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale bank, die zei dat "de euro/dollarkoers er wel toe doet".

"Als er krachten zijn die de koers van de euro/dollar doen verschuiven, draagt dat bij aan onze wereldwijde en Europese prognoses en dat draagt op zijn beurt weer bij aan ons monetair beleid", zei Lane naar verluidt dinsdagavond tijdens een online conferentie.

Bedrijfsnieuws

Ajax en Manchester United hebben een akkoord bereikt over de transfer van Donny van de Beek. De Amsterdamse voetbalclub ontvangt een transfersom van 39 miljoen euro. Dit bedrag kan middels variabelen nog oplopen tot 44 miljoen euro.

ForFarmers zal op 11 september ruim 11 miljoen eigen aandelen intrekken, na de afronding van het aandeleninkoopprogramma, dat op 4 augustus werd bekendgemaakt. Na de intrekking blijven er nog ruim 95,2 miljoen gewone aandelen over.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 1,5 procent tot 3.580,79 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 29.100,17 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 12.056,44 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium