beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Tech duwt AEX in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten.

Techaandelen, die inmiddels een zware weging in de AEX hebben, stonden onder druk, en de hoofdindex sloot 2,1 procent lager op 549,60 punten.

De Amerikaanse techbeurs Nasdaq staat stevig onder druk, met onder meer Apple dat 5,4 procent daalt en Tesla dat zelfs 7,1 procent inlevert.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep denkt dat door de enorme stijging van de tech-aandelen de weging van deze fondsen in veel portefeuilles te zwaar is geworden, waardoor beheerders zullen gaan herbalanceren. Dat vormt een risico voor de koersvorming van die hard opgelopen fondsen.

Er was vandaag aandacht voor de inkoopmanagersindices. De Europese dienstensector groeit nog steeds, maar in veel landen wel in een lager tempo. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de eurozone meet, daalde van 54,7 in juli naar 50,5 in augustus. De verwachting lag op 50,1. In Italië en Spanje was er zelfs weer sprake van krimp.

Econoom Chris Williamson van Markit rekent nog steeds op een stevig economisch herstel in het najaar maar de inkoopdata tonen volgens hem wel dat beleidsmakers er alles aan moeten doen om dit herstel vast te houden richting het eind van het jaar.

Krimp was er ook in Japan, maar de Chinese dienstensector groeide juist harder. Ook in de VS was er groei, maar waar volgens Markit sprake was van een groeiversnelling, wezen cijfers van ISM juist op een vertraging.

Verder bleek de Amerikaanse export minder hard gegroeid dan de import, waardoor het handelstekort opliep. Het aantal wekelijkse steunaanvragen daalde tot ruim onder het miljoen.

De euro/dollar handelde op 1,1823. Olie werd ruim twee procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Unibail aan kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door ASR met een stijging van 1,3 procent. Ook bierbrouwer Heineken deed het goed en steeg 1,2 procent.

Tech had juist een slechte dag. ASML en ASMI leverden 4,6 en 6,8 procent in. Betaalspecialist Adyen werd 6,3 procent goedkoper.

In de AMX was Air France-KLM koploper met een koerswinst van 5,3 procent. Intertrust steeg 5,2 procent na een koopaanbeveling van KBC Securities.

Besi en Corbion daalden 2,0 en 2,2 procent.

Bij de smallcaps viel Vivoryon op met een koersstijging van 4,8 procent. Kendrion werd 3,7 procent duurder. Avantium daalde 3,7 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Wel handhaafde Kepler het Reduceren advies op Avantium. Alfen daalde zelfs 6,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong in Amsterdam noteerde Wall Street stevig in het rood. De Nasdaq had het lastig en verloor 4,5 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News