beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: IMCD trekt de kar op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger. De AEX won rond de klok van elf uur 0,6 procent op 559,32 punten.

Europabreed lagen aandelen uit de retailsector er positief bij na cijfers van Inditex, de Spaanse eigenaar van onder meer Zara en Pull & Bear. Volgens analisten van KBC Securities klopte het bedrijf vooral de winstverwachtingen.

Verder bleken beleggers terughoudend in afwachting van de uitkomst van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Na het sluiten van de Europese beurzen komt er een rentebesluit naar buiten en zal voorzitter Jerome Powell een persconferentie houden. Economen verwachten dat de Fed geen aanpassingen aan het rentebeleid zal doen en dat de rentes tot het einde van 2023 nog dicht bij de nul zal blijven. De Fed zal wel voor het eerst inzicht geven in de economische verwachtingen voor 2023.

"Er zal met name worden gelet op opmerkingen van Powell over nieuwe stappen die de Fed kan gaan zetten tegen de coronacrisis", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van onlinebroker Lynx. "Vorige maand zei Powell dat de Fed bereid is om de inflatie verder dan de oorspronkelijke 2 procent wil laten oplopen. Analisten verwachten dan ook dat de Fed de omvang van het opkoopprogramma voor obligaties zal gaan uitbreiden met als doel de inflatie verder aan te wakkeren", aldus Blekemolen.

Later deze week komt ook de Bank of England bijeen om te spreken over het rentebeleid. Cijfers lieten woensdagochtend zien dat de Britse inflatie in augustus scherp terugliep. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met slechts 0,2 procent tegen een stijging van 1 procent in juli. Gisteren bleek al dat er 700.000 banen zijn verdwenen in het Verenigd Koninkrijk sinds de start van de coronacrisis in maart.

Ook zullen de ogen uitgaan naar de beursgang van Snowflake in New York. Het belooft de grootste beursgang voor een softwarebedrijf ooit te worden. Het bedrijf zal 28 miljoen aandelen voor 120,00 dollar per stuk aanbieden. Daarmee levert de beursgang bijna 3,4 miljard dollar op. Aan het hoofd van Snowflake staat de Nederlander Frank Slootman. Er werken ongeveer 2.000 mensen bij het bedrijf.

De eerste jaarlijkse State of the European Union van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie bracht de beurzen nauwelijks in beweging. Von der Leyen sprak over een reeks verschillende thema’s, waaronder gezondheid en de economie, maar ook over de Brexit, mensenrechten en racisme.

De euro/dollar noteerde op 1,1850. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1848.

De olieprijzen stegen met 2,5 procent. De orkaan Sally nadert de kust vanuit de Golf van Mexico. Hierdoor is bijna een kwart van de olieproductie stilgelegd.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers nog cijfers over de handelsbalans in de eurozone en de detailhandelsverkopen in de VS. Ook staan de wekelijkse olievoorraden op de planning.  

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen trok IMCD de kar met een plus van 7,5 procent op 99,72 euro. IMCD haalde circa 400 miljoen euro op met een dinsdag aangekondigde aandelenuitgifte voor de overname van het Indiase Signet Excipients. IMCD gaf een korting op de aandelen van 1,9 procent. ING sprak van een positieve stap voor het bedrijf en Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 85,00 naar 100,00 euro. Adyen steeg 2,8 procent, maar financials als ABN AMRO, Aegon en ING leverden tot 1,5 procent in.

In de Midkap kon Eurocommercial Properties opnieuw op bijval van beleggers rekenen met een koerswinst van 3,0 procent. Het aandeel zit al enkele dagen in de lift. Fugro steeg met 2,9 procent. Air France-KLM leverde 2,3 procent in.

Onder de kleinere aandelen won ForFarmers 2,0 procent. Het aandeel won dinsdag ook al 3,6 procent na een strategische update. AMG verloor 1,3 procent.

Het lokaal genoteerde CM.com verloor 1,2  procent na een emissie. Bij de plaatsing van nieuwe aandelen bij professionele beleggers werd 31,8 miljoen euro opgehaald. CM.com gaf een korting van ruim 7 procent.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext