beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Unibail onderuit op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, met Unibail-Rodamco-Westfield als blikvanger na de aankondiging van een pijnlijke herkapitalisering.

De AEX sloot 1,2 procent lager op 551,64 punten, de Midkap-index daale 0,2 procent en de AScX-index eindigde 0,6 procent lager op 937,16 punten.

"Wat nodig is, is niet altijd prettig", zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. Hij noemde het prijzenswaardig dat het vastgoedbedrijf zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden van de coronacrisis, ook al had dat misschien wel wat eerder gemogen. "Net zoals Koninklijke Olie het dividend verlaagt, moet ook Unibail zich aanpassen, want doorgaan op de huidige weg is hopen dat het beter gaat en dat is te riskant."

Beleggers in Europa konden donderdag reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve en diens verwachtingen voor de Amerikaanse economie. Daaruit bleek volgens Van Deijck dat de rente nog tot in lengte der jaren laag zal blijven, terwijl de bal een beetje bij de politiek ligt, als het op stimuleren aankomt.

Daar is in de VS niet alleen minder politieke overeenstemming over, maar ook minder financiële ruimte voor, dan in de EU. Dit biedt op termijn betere perspectieven voor groei in Europa dan in de VS. Volgens Van Deijck moeten beleggers zich daarom meer op Europa en Azië gaan richten.  

Zeker als je ziet hoe de Amerikanen achterop raken door toenemende inkomensongelijkheid, waardoor alleen de bovenlaag nog een goede opleiding kan genieten. "Dat ondermijnt de economische perspectieven. China en ook Europa doen dat beter", stelde Van Deijck.

In de namiddag bleek het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten te zijn gedaald ten opzichte van het aantal aanvragen een week eerder, wat goed nieuws was. Daar stond tegenover dat de woningbouw in de VS terugviel, terwijl een industrie-index voor de regio Philadelphia grofweg stagneerde in september.

De Federal Reserve liet woensdag na het sluiten van de Europese beurzen weten dat het de rentes bij de nulgrens wil houden tot minstens 2024.  "Per saldo betekent het ongewijzigde beleid van de Fed dat de extra vuurkracht van de centrale banken aan het afnemen is", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "En daarmee verzwakt een belangrijke steun onder de financiële markten", aldus Wiersma, die daarom voorzichtig is over aandelen.

De Bank of England hield donderdag het kruit droog, in aanloop naar verwachte Brexit-perikelen aan het einde van het jaar. De Britse centrale bank zei dat de recente economische cijfers meevallen. maar maakt zich zorgen over oplopende werkloosheid en de Brexit. "Die zullen nog wel aan de bak moeten later dit jaar", voorziet Van Deijck.

De euro/dollar noteerde op 1,1825. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar op 1,1809.

De olieprijs liep verder op na de sterke stijging op woensdag. Toen bleek de olievoorraad onverwacht te zijn gedaald in de afgelopen week door toedoen van orkaan Sally, waardoor de olietoevoer tijdelijk stokte.

Stijgers en dalers

In de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met 7,5 procent koersverlies de grootste daler. Het vastgoedbedrijf gaat voor 3,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven om zijn schulden te verlagen. Ook worden er meer bezittingen verkocht en het dividend verlaagd. Volgens Berenberg blijft het de vraag of dit voldoende is voor het vastgoedfonds. Degroof Petercam denkt dat Unibail de balans met dit plan wel voldoende zal herstellen.

Financials ING en ABN AMRO verloren 2 tot 3 procent. ABN AMRO liet weten dat de bank gaat samenwerken met de Frans-Duitse financiële dienstverlener ODDO BHF. KBC Securities sprak van een interessante samenwerking.

Een versoepeling van de kapitaalregels voor banken door de ECB, vanwege de coronacrisis, bood de koersen geen soelaas. "Je kunt dit interpreteren als een goedmakertje voor het verzoek van de centrale banken om geen dividend uit te keren", zei Van Deijck. Die dacht dat beleggers vrezen dat ze nu misschien nog wat langer op dat dividend moeten wachten.

Een handjevol fondsen wist zich te onttrekken aan het negatieve sentiment. Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van een adviesverhoging bij Bank of America een een voorzichtig optimistische update van de Amerikaanse rivaal Nucor en sloot 4 procent hoger. 

De koers van biotechbedrijf Galapagos herstelt langzaam van de teleurstelling over een Amerikaanse afwijzing. Het aandeel won 2,5 procent.

IMCD, dat recent een overname in India aankondigde, tegelijk met een emissie om die acquisitie te bekostigen, won 1,6 procent.

In de AMX verloor vastgoedfonds Eurocommercial Properties bijna 6 procent, in navolging van sectorgenoot Unibail-Rodamco. Halfgeleidertoeleverancier Besi verloor ruim 3 procent.

Maritiem bodemonderzoeker Fugro won juist 4 procent. Navraag bij marktkenners leverde geen verklaring voor de sterke vraag naar het aandeel op.

Ook bij de kleinere aandelen was vastgoed de gebeten hond. Wereldhave daalde 3 procent. Het lokaal genoteerde Beter Bed steeg ruim 6 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de Dow en de S&P kleine verliezen, terwijl de Nasdaq ruim een procent inleverde.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen