beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX kleurt voorzichtig groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs lijkt vrijdag de openingswinst al weer prijs te moeten geven.

Richting de klok van half 12 noteerde de AEX 0,1 procent hoger op 541,71 punten.

"De overtuiging in de markt mist", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital, vooral als gevolg van de oplopende coronabesmettingen.

Het is volgens Schutte daarom wachten op een vaccin. "Monetair staan alle signalen op groen." Het is echter een kwestie van "perspectief krijgen".

Technisch lijkt het plaatje wat zwakker te worden volgens Schutte, maar echt doorzetten doet dit ook niet. 

Nu het voor de bedrijven aan het einde van het kwartaal een 'closed period' is, kijkt de markt volgens Schutte al uit naar de eerste verkiezingsdebatten in de VS, die al vlot volgen. 

De grootste angst in de markt is volgens de beurskenner een nek-aan-nek race. Het beste is volgens Schutte een duidelijke winnaar. 

Beleggers moesten het vandaag stellen zonder al te veel richtinggevend nieuws. De geldhoeveelheid in de eurozone is in augustus minder snel gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank. In augustus groeide de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 9,5 procent. Dit was 10,1 procent in juli. Het gemiddelde over de maanden juni, juli en augustus kwam daarmee op 9,6 procent uit.

Voor vanmiddag staan nog wel de orders voor duurzame goederen in de VS op de agenda.

De euro/dollar handelde op 1,1648 en olie werd een half procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Unibail-Rodamco-Westfield en Galapagos de koplopers met koerswinst van 2,1 en 2,5 procent. Filgotinib van Galapagos kreeg groen licht van het Japanse Ministerie van Volksgezondheid, Werk en Welzijn voor de behandeling van reumatoïde artritis.

IMCD daalde daarentegen 1,7 procent en ook techaandelen hadden het lastig. Sectorgenoten ASML en ASMI verloren 1,3 en 1,9 procent en Prosus werd 2,4 procent goedkoper.

In de AMX gaf Corbion de koersstijging van donderdag een vervolg. Het aandeel won gisteren al 3,8 procent en noteert vrijdag nog eens 3,0 procent hoger. Degroof Petercam verhoogde vandaag het koersdoel voor Corion met 6 euro naar 42,00 euro. De aankondiging dat Corbion samen met Total een nieuwe fabriek voor bioplastics bouwt, is een teken van vertrouwen volgens Degroof.

Oliedienstverlener SBM Offshore won 1,2 procent en OCI 1,4 procent. BAM verloor 2,0 procent en Air France-KLM daalde nog eens 4,0 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij van 2,58 naar 2,20 euro.

Bij de smallcaps steeg Kendrion 4,0 procent. Het vertrouwen van Duitse exporteurs is in september bijna verdubbeld. In de chemische industrie verwachten beduidend meer bedrijven in het vierde kwartaal een stijging van hun uitvoer. Dat geldt volgens Ifo ook voor producenten van elektrische apparatuur, terwijl ook de automotivesector meer export voorziet.

Verder won Accsys 2,0 procent, maar leverde AMG nog eens 3,0 procent in.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News