beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Flink herstel AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst gesloten, na de sterke daling op donderdag. De AEX index steeg 1,4 procent tot 568,18 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

Daarmee maakte het Damrak een deel van de forse verliezen een dag eerder goed, ondanks de zorgen over nieuwe lockdownmaatregelen in Europa om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen en de groeiende twijfels over een tweede Amerikaanse steunpakket.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital zei verrast te zijn over het positieve verloop van de handelsdag, na de verliezen op donderdag. Hij schrijft de opwaartse trend grotendeels toe aan de hernieuwde hoop op een coronavaccin, na het nieuws dat Pfizer mogelijk eind volgende maand al goedkeuring aanvraagt bij de Amerikaanse FDA voor zijn vaccin.

"De markt gaat voortdurend op en neer op dit soort nieuws", relativeerde de beleggingsadviseur de huidige opleving. "Wat dat betreft blijft het bewegen tussen hoop en vrees", aldus Schutte. "En is het niet een vaccin dat voor beweging zorgt, dan is er nog de onzekerheid over het Amerikaanse stimuleringspakket, de Amerikaanse presidentsverkiezingen of de voort rommelende Brexit." 

Schutte is te spreken over de start van het cijferseizoen, "Er zijn tot dusver bijna nog geen tegenvallers", concludeerde hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in september op jaarbasis zijn gedaald met 0,3 procent, terwijl de inflatie op maandbasis 0,1 procent bedroeg.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in augustus iets gestegen ten opzichte van een jaar eerder, doordat de import harder daalde dan de export. In augustus daalde de export met 12,2 procent op jaarbasis tot 156,3 miljard euro. De import daalde met 13,5 procent naar 141,6 miljard euro, wat resulteerde in een handelsoverschot van 14,7 miljard euro.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de verkopen in de Amerikaanse detailhandel afgelopen maand met 1,9 procent op maandbasis zijn gestegen, terwijl de markt rekende op een veel lagere stijging van 0,7 procent. Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg.

De industriële productie in de Verenigde Staten daarentegen daalde in september onverwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1717. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1709 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1706 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,4 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten liefst 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met een winst van 3,6 procent, gevolg door RELX dat fractioneel lager, maar afgerond ook 3,6 procent steeg. Philips opent maandag de boeken en volgens analisten heeft het bedrijf in het derde kwartaal de resultaten zien aantrekken, mede dankzij een sterke omzetstijging bij de divisie Connected Care.

Galapagos was de grootste verliezer vrijdag, en daalde 7,1 procent. Een artrosestudie van Galapagos met Servier bleek niet succesvol. Zakenbank Jefferies schatte de kans op succes vooraf in op 20 procent. Een succesvolle studie zou volgens de zakenbank circa 5 euro waard geweest zijn. Een serie koersdoelverlagingen, waaronder van Credit Suisse, Degroof Petercam en UBS volgden op het teleurstellende nieuws van Galapagos.

Unibail-Rodamco-Westfield daalde 0,1 procent. Donderdag won het aandeel juist nog 14 procent. Volgens Bert van der Pol van Today's Groep heeft het vastgoedfonds het Weense winkelcentrum Shopping City Süd in de verkoop gezet.

In de Midkap verloor Fugro 2,2 procent. Donderdag daalde de bodemonderzoeker al 11 procent nadat per ongeluk informatie over een mogelijk op handen zijnde aandelenemissie op de website van de bodemonderzoeker werd gepubliceerd.

Signify ging aan kop met een winst van 2,7 procent, OCI steeg 2,5 procent, evenals Fagron. NSI was met een verlies van 4,1 procent de sterkste daler.

Air France-KLM steeg 2,0 procent, hoewel Deutsche Bank vraagtekens zette bij onder meer de schuldpositie van de luchtvaartmaatschappij en verlaagde het koersdoel van 3,50 euro naar 2,10 euro. Het aandeel blijft op de verkooplijst.

Onder de kleinere aandelen ging ICT aan kop met een winst van 4,1 procent. Wereldhave bungelde onderaan met een verlies van 3,4 procent.

Het lokaal genoteerde CM.com won 7,7 procent.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond de slotgong op Beursplein 5 noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 3.500,69 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News