beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Virusvrees overheerst op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag flink lager geëindigd. Op een slot van 545,95 punten daalde de AEX 1,5 procent.

Het aantal coronabesmettingen loopt hard op in Europa en de VS, waar de afgelopen dagen een record aan nieuwe gevallen werd gerapporteerd en de 100.000 besmettingen per dag in zicht komt. Wereldwijd staat het aantal nieuwe Covid-gevallen op ruim 43 miljoen.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump erkende dit weekend dat niet langer wordt geprobeerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Trumps stafchef Mark Meadows zei dat het niet zal lukken om de pandemie te beheersen, en dat er wordt ingezet op vaccins, therapieën en andere verzachtende maatregelen.

"Dat is de facto een capitulatie voor het virus", zei valutaspecialist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "En dat wordt door de markt niet direct als positief opgevat." Mevissen zag maandag een consequente beweging naar minder risico.

Ook in Europa worden recordaantallen aan nieuwe Covid-gevallen geregistreerd en kondigde Spanje zelfs een langdurige noodtoestand af. Ook andere landen nemen strenge maatregelen in de hoop de uitbraak terug te dringen.

Het technische beeld van de AEX is momenteel lastig te beoordelen, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx. Per saldo zit de AEX-index volgens hem nog steeds gevangen in een "zeer grote bandbreedte" van 530 en 587 punten.

"Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur is het goed mogelijk dat de beurzen pas richting gaan kiezen na de uitslag", aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Duitse Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen in oktober sterker dan verwacht is gedaald. Verder toonde de Chicago Fed index in september een vertraging van de groei in de VS en daalden de nieuwe woningverkopen in de VS in dezelfde maand onverwacht.

De euro/dollar noteerde maandag rond het slot op 1,1818. De olieprijs daalde fors. Een vat West Texas Intermediate werd ruim 3 procent goedkoper op 38,60 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX hadden de verliezers maandag de overhand. Prosus steeg 2 procent en Galapagos hield het bij een fractionele winst van 0,2 procent.

Verder waren er louter dalers in de hoofdindex. Zo leverde Unibail-Rodamco-Westfield een aardige winst van eerder op de dag in om uiteindelijk een procent lager te sluiten. Onafhankelijk adviesbureau voor beleggers Proxinvest adviseert beleggers om te stemmen voor de kapitaalverhoging van 3,5 miljard euro die het vastgoedfonds heeft gepland.

Hekkensluiter in de AEX was Randstad. Het aandeel daalde maandag 3,3 procent. Ook Royal Dutch Shell en ASMI stonden onder druk met een verlies van 3,1 procent. Randstad kreeg een koersdoelverhoging bij Credit Suisse.

In de Midcap waren de winsten zeer bescheiden; Pharming wist in het groen te blijven met een stijging van 1,3 procent en Flow Traders steeg 0,4 procent.

Basic-Fit stond onder druk na een vervroegde trading update over het derde kwartaal en daalde 4,7 procent. Het aantal leden steeg met 6 procent naar 2,25 miljoen, maar de omzet daalde in de eerste negen maanden met 14 procent naar 318 miljoen euro. Die daling is volgens de keten volledig toe te schrijven aan de periodes dat de clubs dicht moesten, met name tussen medio maart en juni. Volgens KBC Securities heeft Basic-Fit wel voldoende financiële slagkracht. Morgan Stanley blijft ook positief over het aandeel.

Signify kreeg na de publicatie van de derdekwartaalcijfers vrijdag op maandag een aantal koersdoelverhogingen. Het aandeel verloor 3,8 procent.

Aan de oliesector gerelateerde fondsen als Boskalis en Fugro eindigden maandag onderaan met verliezen van zo'n 4 tot meer dan 5 procent.

Bij de kleine aandelen ging Nedap 1,7 procent hoger na een koersdoelverhoging van Berenberg. De analisten zijn onder de indruk van de veerkracht van de inkomsten en marges na de crisis, terwijl het personeelsbestand bleef groeien en Nedap geen gebruik maakte van overheidssteun. Toch blijft de toekomst onzeker, onderstreepte Berenberg.

Wereldhave daalde 7,2 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten gemiddeld ruim 2 procent lager.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News