beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 599,14 punten. 

Ook in andere delen van Europa kleurden de beurzen lichtgroen. Op donderdag liet voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie weten dat de vaccinkandidaten van Pfizer en BioNTech en Moderna half december een voorlopige vergunning kunnen krijgen om te mogen worden verspreid in Europa. Persbureau Reuters rapporteerde dat de Europese Unie mogelijk 10 miljard dollar zal betalen om de vaccins van Pfizer, BioNTech en CureVac te kopen. 

Desondanks waarschuwde topman Hans Kluge van de Wereldhandelsorganisatie dat Europa nog minstens zes uitdagende maanden voor zich heeft, nu nog steeds 28 procent van alle besmettingsgevallen in de wereld plaatsvindt in Europa. Bovendien vindt 26 procent van het aantal doden in Europa plaats. Ook is er donderdag geen akkoord gekomen over een groot steunpakket en de gesprekken hierover zijn uitgesteld omdat Hongarije en Polen dwarslagen.

"Het gevaar is nu dat er heel wat miljarden niet zullen worden uitbetaald, terwijl bedrijven het wel broodnodig hebben", aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. "De Europese aandelenindexen komen zo terecht in nogal onzekere tijden."

Een panel van de Wereldhandelsorganisatie raadde af om remdesivir van Gilead te gebruiken voor de behandeling van coronapatiënten, omdat het geen betekenisvolle impact zou hebben op de sterftecijfers.    

Ook de Brexit-gesprekken zijn opgeschort voor een korte periode, nadat een lid van het onderhandelingsteam van de Europese Unie, dat onder leiding staat van Michel Barnier, positief werd getest op Covid-19. 

Wall Street lijkt vrijdag vooralsnog voor een lagere opening te staan. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnunchin weigerde donderdag enkele noodfaciliteiten van de Federal Reserve te verlengen, die waren ingevoerd om de klap van de coronacrisis te verzachten. De faciliteiten lopen tegen het einde van het jaar af. Later liet de Fed in een verklaring weten het niet eens te zijn met Mnunchin, waardoor onduidelijk is welk pad nu bewandelt zal worden. 

Mnuchin riep de Fed ook op om ongebruikte fondsen terug te storten in de staatskas, zodat het geld op een andere manier ingezet kan worden. 

"Het geruzie over de financiële middelen om de Amerikaanse economie een steun in de rug te geven, nu die weer deels is lamgelegd door de coronapandemie, leidt tot lagere standen voor de futures op de Amerikaanse aandelenindices", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. 

De Verenigde Staten kampen nog steeds met hoge besmettingscijfers. De staat Californië heeft inmiddels een avondklok ingesteld en het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie raadt af om volgende week tijdens Thanksgiving te reizen.  

"De Amerikaanse aandelenmarkten lijken, net als de Europese beurzen, wat aan momentum te verliezen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Beleggers lijken hun aandacht nu te richten op factoren die op korte termijn spelen en minder op een vaccin en de distributie daarvan in de toekomst", aldus Hewson.      

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse detailhandelsverkopen in oktober voor de zesde maand op rij zijn gestegen, ondanks een felle opleving van het coronavirus. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1858. De olieprijzen koersten enkele tienden van een procent hoger. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 2,4 procent. Unibail-Romdaco-Westfield won 0,2 procent op 56,50 euro. RBC verhoogde het koersdoel voor Unibail naar 75,00 euro met een Outperform advies. ASMI sloot de rij met een verlies van 1,2 procent. 

In de AMX won Aperam 2,0 procent, net als PostNL. Arcadis leverde 0,4 procent in, nadat het aandeel op donderdag ook al daalde na de presentatie van nieuwe doelstellingen.

In de AScX klom biotechbedrijf Vivoryon meer dan 8,0 procent. ICT Group won zelfs 13,3 procent. Vastned leverde 1,4 procent in. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext