beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent tot 601,62 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,3 procent.

In lijn met de rest van Europa noteerde het Damrak vrijdag hoger, hoewel het sentiment werd gedrukt door het nieuws dat de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin de stekker uit een aantal noodleningsprogramma's voor het coronavirus heeft getrokken.

Mnuchin zei dat hij verschillende kredietfaciliteiten van de Federal Reserve zou laten vervallen, hoewel de Amerikaanse centrale bank juist pleitte voor een verlenging van het programma.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management zag het wegvallen van de Amerikaanse kredietfaciliteiten niet vertaald in lagere aandelenmarkten. Wat in de VS meer op het sentiment drukt zijn volgens Schutte de hernieuwde lockdowns in Califorië en Ohio, hoewel de Europese aandelenmarkten zich ook daar niets van lijken aan te trekken. "Op weekbasis houdt het Damrak geweldig stand. Bovendien lijkt de rally nu wat breder gedragen", aldus Schutte.

Positief nieuws kwam van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen met de aankondiging dat Pfizer, partner BioNTech, en Moderna medio december een voorwaardelijke vergunning zouden kunnen krijgen  om respectieve coronavaccin-kandidaten in de handel te brengen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat Nederlandse consument in november op maandbasis iets minder pessimistisch is geworden. Tevens werd bekend dat in Nederland in september op jaarbasis opnieuw minder is geïnvesteerd, terwijl de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in oktober op jaarbasis 9,1 procent stegen.

Uit Brussel kwam het nieuws dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in november verder is verslechterd. De vertrouwensindex zakte verder weg van 15,5 negatief in oktober naar 17,6 negatief deze maand.

De producentenprijzen in Duitsland zijn in oktober op jaarbasis gedaald met 0,7 procent, terwijl op maandbasis sprake was van een stijging met 0,1 procent.

De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in oktober op maandbasis met 1,2 procent gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1862. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1874 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1873 op de borden. 
    
Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 3,7 procent, gevolgd door Royal Dutch Shell en ASML met winsten van respectievelijk 2,0 procent en 1,6 procent.

Unibail-Romdaco-Westfield daalde 0,8 procent. RBC verhoogde het koersdoel voor Unibail naar 75,00 euro met een Outperform advies. 

KPN daalde 1,2 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen, nadat UBS het koersdoel voor het telecombedrijf verhoogde van 2,80 naar 2,90 euro en het koopadvies handhaafde.

In de AMX won PostNL 3,2 procent, Besi steeg tevens 3,2 procent, terwijl OCI 2,6 procent hoger noteerde. Eurocommerical was de sterkste daler. Het vastgoedfonds verloor 2,3 procent. Fagron daalde 0,6 procent. Corbion verloor 0,2 procent.

In de AScX ging ICT aan kop met een winst van 8,7 procent. Vivoryon won 6,5 procent, terwijl Alfen 4,6 procent aandikte. B&S Group bungelde onderaan met een verlies 1,5 procent. Sligro daalde 1,3 procent, terwijl Accell 1,2 procent verloor.

Aandeelhouders van Euronext hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met de overname van Borsa Italiana. De beursuitbater steeg 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.577,59 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen