beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, maar hield de verliezen beperkt na records op Wall Street dinsdagavond.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 610,94 punten. De Midkap-index verloor 0,8 procent.
 
"In het buitenland heeft men moeite met het doorbreken van de oude toppen", zei beursexpert André Brouwers van het Beleggingsinstituut, die stelde dat bijvoorbeeld de Amerikaanse Nasdaq op een zware weerstand stuit. 

"Dat kan nog wel een stoeipartijtje worden en zolang de beurzen in de VS de oude topniveaus niet achter zich laten, zal de Amsterdamse beurs wel een pas op de plaats maken", voorspelde de beursexpert. Dat leidt dan vaak weer tot winstnemingen, waarna de twijfel bij beleggers toeslaat, waarschuwde Brouwers.

De sterkere euro speelt volgens Brouwers ook een rol, voor zwaargewichten als Unilever en Ahold Delhaize die hierdoor last hebben van minder inkomsten uit de Verenigde Staten.

Brouwers denkt dat de euro nog wel verder kan stijgen tot 1,2250 dollar, nu de grens van 1,20 is doorbroken. "De valutamarkt is vaak wat volatieler en dat niveau kan vrij snel op het bord staan." Een ingreep van de ECB om de euro omlaag te duwen op korte termijn verwacht hij niet, hoewel een verbale interventie mogelijk zou zijn.

De vraag is dan of de AEX dit jaar nog de weg verder omhoog zal vinden. "De beurzen hebben heel veel goedgemaakt na de coronacrisis. Het is als met wielrennen, je kunt een sprintje bergop maken en dan nog een sprintje, maar een derde keer zal je toch moeten passen. Dan rijd je in het rood", aldus Brouwers. 

In het ideale scenario doet de beurs een "tikkie" terug, waarna er kopers bijkomen er een weer een kopgroep kan ontstaan, bouwde Brouwers zijn wielermetafoor nog even uit.
 
Positieve berichten over coronavaccins blijven de stemming steunen. "Er wordt wel tien keer nieuws van gemaakt, terwijl het toch maar één keer nieuws kan zijn", meende Brouwers.

Pfizer en partner BioNTech kregen in het Verenigd Koninkrijk groen licht voor hun coronavaccin, zo werd woensdag bekend. Het VK neemt 40 miljoen doses af. In Nederland wordt pas vanaf de zomer van 2021 massaal gevaccineerd, meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Economisch nieuws was matig. Het banenrapport van ADP liet een tegenvallende banengroei in de VS in november zien, van 307.000, waar de markt op 475.000 nieuwe banen rekende.

De bedrijvigheid in de regio New York sloeg in november bovendien om naar forse krimp, van zeer sterke groei in de voorgaande maand. De index zakte van 65,1 tot 44,2, terwijl 50 punten op een nulgroei wijst.

Nabeurs publiceert de Federal Reserve het Beige Book.

Vanochtend was er beter macronieuws. Toen bleken de Duitse detailhandelsverkopen al mooi gestegen en de werkloosheid in de eurozone iets gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,2092. De hoge koers blijft Rabobank verbazen. "Dit zou voor de Europese Centrale Bank volgende week een punt van aandacht moeten zijn", zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2071 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er toen 1,2043 op de borden.

De olieprijzen koersten 0,1 procent lager. De Amerikaanse olievoorraden daalden afgelopen week met 0,7 miljoen vaten.

Stijgers en dalers

De uitblinker op het Damrak was indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met een koerswinst van 2,8 procent. JPMorgan zette het aandeel op de kooplijst. 

Heineken won 0,7 procent. De brouwer vierde het 150-jarige bestaan van Amstel  met de lancering van het merk in China. Bovendien was er een koopadvies van Citi Research, die het koersdoel verhoogde van 77,00 naar 104,00 euro. Concurrent AB InBev werd door Citi juist van de kooplijst gehaald.

Ook Adyen zat met een koerswinst van 1,6 procent in de kopgroep, ondanks dat beursexperts de betaalspecialist voor december tipten als shortkandidaat.  

Galapagos daalde 2 procent, ondanks de aankondiging van de eerste dosering in een studie naar een middel tegen de nierziekte ADPKD. Optimistische beursexperts tippen het aandeel, dat in november 13,5 procent meer waard werd. 

Unilever leverde 1,7 procent in.
 
In de AMX was de koers van Fugro volatiel in verband met een claimemissie. Beleggers die op dinsdag 1 december 2020 nabeurs aandelen Fugro hadden, ontvangen voor elk aandeel één claim. Met 13 claims kan worden ingeschreven op 11 nieuwe aandelen met bijbetaling van 2,12 euro per nieuw aandeel. Het aandeel Fugro sloot 16 procent lager, maar gecorrigeerd voor de claimemissie won het aandeel circa 9 procent.

SBM Offshore, een sectorgenoot van Fugro, won 0,6 procent.

Bij de smallcaps ging Vivoryon 8 procent hoger en won Lucas Bols 5 procent. Acomo daalde 4 procent. De plaatsing van 5 miljoen aandelen leverde 96 miljoen euro op voor de overname van Tradin.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse markten noteerden bij de slotgong op het Damrak rond de slotkoersen van dinsdagavond.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium