beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Wall Street opent hoger

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street maakt zich donderdag op voor een hogere opening, nadat de inauguratie van Joe Biden woensdag als nieuwe president van de VS zonder schermutselingen plaatsvond en de vanmiddag gepubliceerde macrocijfers een stuk beter waren dan verwacht.

Futures op de S&P 500 index stegen een half uur voor opening 0,2 procent en die voor de Nasdaq met een half procent, na de recordstanden die woensdag werden aangetikt.

Volgens analisten van SEB zijn de zorgen over het coronavirus nog steeds duidelijk aanwezig, maar de huidige rally wordt vooral gedreven door de hoop dat meer overheidssteun in de Verenigde Staten zal leiden tot aantrekkende groei en hogere bedrijfswinsten.

"Beperkte inflatie, lage rentes en aantrekkende winsten bieden steun en een basis voor aandelen om verder te stijgen", aldus strateeg Terry Sandven van Bank Wealth Management.

"Wereldwijde aandelenbeurzen koersen op recordniveaus en niets lijkt het optimisme te kunnen temperen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"Met Joe Biden aan het roer in de VS kunnen we meer stimulering verwachten en, zoals het er nu naar uitziet, zullen centrale banken de geldkraan nog lang niet dichtdraaien."

De euro/dollar handelde op 1,2161. "De dollar lijkt als veilige haven minder nodig dan voorheen", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. 

Op termijn ziet hij de dollar sterker worden. "Met Biden in het Witte Huis ziet het voor de Amerikaanse economie met alle stimuleringsplannen niet ongunstig uit en daarmee ook niet voor de dollar. Dit leidde ertoe dat we inschatten dat de euro op een termijn van maanden in eerste instantie richting de 1,17 dollar kan koersen", aldus Van der Meer.  

De nieuwe minister van financiën Janet Yellen deed eerder deze week al een oproep aan het adres van het Congres de steunvoorstellen snel goed te keuren.

De nieuwe wekelijkse steunaanvragen in de VS bleken gedaald met 26.000 naar 900.000. Economen hadden gerekend op 975.000 nieuwe aanvrage. Daarbij werd het cijfer voor een week eerder met 39.000 neerwaarts bijgesteld.

De zogeheten Philly Fed index steeg van 9,1 in december naar 26,5 in januari, en ook dit verraste de markt positief. Hier hadden economen gerekend op 10,5.

Tot slot werden er meer nieuwe woningen in aanbouw genomen en bouwvergunningen verstrekt, was goed nieuws is voor de huizenmarkt.

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag leverde weinig verrassing op. De ECB handhaafde de rente en alle steunprogramma’s. 

"De reactie op de valutamarkt was er een van duidelijke verveling", zag analist Naeem Aslam van Avatrade.

Olie werd een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Alcoa verwacht dat het aluminiumverbruik dit jaar zal toenemen, zowel in China als in de rest van de wereld, dankzij een breed economisch herstel van de terugval door de coronaviruspandemie vorig jaar.

IG Group is van plan de Amerikaanse onlinebroker tastytrade over te nemen voor een bedrag van 1 miljard dollar.

Nabeurs staan de bedrijfsresultaten van IBM, Intel en PPG op de agenda.

Slotstanden 

De S&P 500 index steeg woensdag 1,4 procent tot 3.851,85 punten, de Dow Jones index klom 0,8 procent tot 31.188,38 punten en technologiebeurs Nasdaq stoomde met 2,0 procent op naar een slotstand van 13.457,25 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.