beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Just Eat en ASML leiden AEX hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, waarbij de AEX index zich positief onderscheidde in Europa, geholpen door de technologiesector en bedrijven die profiteren van de lockdowns tegen het coronavirus.

De AEX sloot 0,7 procent hoger op 663,88 punten. Ook de Midkap- en Smallcap-indexen sloten in het groen.

"De beurs lag er uitstekend bij en het positieve sentiment zal nog wel even aanhouden, maar vrijdag zou er wel een kleine afzwakking kunnen komen", voorziet André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Een kleine afkoeling na de positieve jaarstart zou ook niet slecht zijn, meent de vermogensbeheerder. "Ik verwacht dat er even een moment van bezinning komt."

De markt zal moeten gaan bekijken hoe het presidentschap van Joe Biden van start gaat. "In de eerste twee weken is er altijd veel reuring" over de nieuwe koers van de regering, zei Van Eerden. De markt liep daar in aanloop naar de inhuldiging van Biden al sterk op vooruit, omdat er grote stimuleringsprogramma's worden verwacht.

Van Eerden wees erop dat de AEX zijn winst vooral te danken had aan de technologiefondsen zoals ASML, ASMI, Adyen en IMCD. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com, dat net als de computer- en internetgerelateerde fondsen profiteert van de coronalockdowns, deed een duit in het zakje.

Andere aandelenindices in Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje sloten donderdag lager.

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank bood geen nieuwe stappen en ook geen verrassingen en had daarom nauwelijks invloed op de markt. In de namiddag zakten de winsten op de beurs wel wat terug, maar ze herstelden zich ook weer.

De Amerikaanse beurzen stegen woensdag al tot recordhoogtes, na de beëdiging van Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten.
 
De spanningen lopen intussen op tussen Europese autoriteiten en vaccinmakers Pfizer en BioNTech, die onverwachts de leveringen van de coronavaccins hebben teruggeschroefd en zo de uitrol van vaccins bemoeilijken.
 
De euro/dollar was stabiel op 1,2142, na het rentebesluit van de ECB. De olieprijs was ook stabiel.

De Europese Centrale Bank handhaafde het monetaire beleid na de versoepeling in december. In de persconferentie benadrukte voorzitter Christine Lagarde dat er sinds december zowel positieve als negatieve ontwikkelingen waren voor de economie. Het opkoopprogramma van obligaties zal flexibel worden ingezet om de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor de verwachte inflatie op te vangen.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is verslechterd in januari, bleek donderdag. De vertrouwensindex ging van 13,9 negatief naar 15,5 negatief.

Gunstig was de daling van het aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten, dat afgelopen week daalde van 926.000 tot 900.000. Het cijfer van de voorgaande week werd ook nog eens neerwaarts bijgesteld.

Daarbovenop werden er meer woningen in de VS in aanbouw genomen en ook meer bouwvergunningen verstrekt.

Stijgers en dalers

Techaandelen gingen in de AEX aan de leiding. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway won 5,1 procent. Woensdag werd al duidelijk dat bezorgers gewoon mogen doorwerken na de avondklok.

Volgens van Eerden een mooi herstel voor het aandeel, dat zijns inziens te hard was afgestraft om dalende marges na de recente sterke omzetcijfers.

ASML, dat gisteren al 3 procent steeg na een kwartaalupdate, won vandaag nog eens 3,8 procent. Het aandeel kreeg de ene na de andere koersdoelverhoging. ING ziet zelfs ruimte tot 550 euro.

Royal Dutch Shell daalde 2,4 procent en Unibail-Rodamco-Westfield zelfs met ruim 8 procent. Barclays verlaagde het koersdoel voor Unibail.

In de AMX ging Besi ruim 3 procent in het groen en PostNL won 5 procent. De koerswinst voor het postbedrijf was kleiner dan eerder op de dag. PostNL verraste met cijfers die veel beter waren dan verwacht. "Het aandeel is een publiekslieveling en is ook een van de bedrijven die profiteert van de coronacrisis", zei Van Eerden. Wel noemde hij het opvallend dat het aandeel zo veel beter presteert dan dat van de Amerikaanse rivaal FedEx.

KBC Securities zag ruimte om het koersdoel voor PostNL te verhogen van 3,40 naar 3,70 euro en hield vast aan het koopadvies. ING werd gerustgesteld door de outlook en acht dit jaar een dividend van wel 0,37 euro per aandeel mogelijk, inclusief een interim-dividend voor de eerste helft van 2021.
 
KLM gaat nog eens 800 tot 1.000 banen schrappen en Air France-KLM verloor 2,7 procent. Eurocommercial Properties daalde 5 procent.
 
Bij de smallcaps ging Alfen aan de leiding met een koerswinst van 4 procent. Alfen en het Zweedse Bee Charging zijn een samenwerking aangegaan voor slimme EV-laadoplossingen in Zweden.

Kendrion steeg 3 procent, maar Vivoryon daalde 2,5 procent.

Centenfonds Lavide werd maar liefst 62 procent duurder. Lavide heeft een intentieverklaring getekend met een jong Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van medische wetenschap en medische dienstverlening, dat via de lege beurshuls een beursnotering wil krijgen. De naam van dit bedrijf werd niet onthuld.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het groen, met techbeurs Nasdaq als grootste stijger. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext