beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend in het rood geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot vrijwel vlak op 410,89 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,1 procent naar 13.906,67 punten. De Franse CAC 40 leverde 0,7 procent in met een stand van 5.590,79 punten. De Britse FTSE eindigde 0,4 procent in de min bij een slot van 6.715,42 punten.

De Amsterdamse en Brusselse beurs sloten wel in het groen. 

Marktanalist David Madden van CMC sprak van een vrij saaie dag, zeker na de opwinding rond de inauguratie van Joe Biden als nieuwe Amerikaanse president op woensdag.
   
De meeste aandacht ging uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De rente en het opkoopprogramma werden conform de verwachting gehandhaafd. Madden noemde het een "weinig inspirerend" rentebesluit.

Wel bevestigde de ECB in zijn toelichting dat het PEPP flexibel zal worden ingezet.

De mate waarin de centrale bank blijft opkopen, hangt af van de beoordeling van een gunstig financieringsklimaat, maar dat moet altijd worden gezien in relatie tot het gewenste inflatiepad, zei voorzitter Christine Lagarde, die in dit kader sprak van een kompas en een anker.

"Dit is een iets meer havikachtige benadering dan in de vorige toelichting", volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. De euro/dollar noteerde donderdagmiddag op 1,2140.

Verder zei Lagarde in haar toelichting dat de ECB een gemengd beeld ziet van positieve en negatieve trends voor de Europese economie, met risico's die nog steeds omlaag gericht zijn, maar minder nadrukkelijk.

Duidelijk negatief is de heropleving van de coronacrisis, met de opkomst van nieuwe varianten van het virus, die heeft geleid tot hernieuwde lockdownmaatregelen. De ECB verwacht dat dit in het vierde kwartaal tot een economische krimp heeft geleid.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees op de noodzaak van overheidssteun in combinatie met monetaire maatregelen, anders wordt het zeer lastig voor de ECB om de rente uiteindelijk weer te verhogen.

Olie werd donderdag licht goedkoper.

Bedrijfsnieuws

PostNL heeft in 2020 de verwachtingen flink overtroffen, dankzij de tweede lockdown in Nederland sinds half december, en bevestigde de wens om dividend uit te keren. Het aandeel steeg bijna 5 procent.

Cellnex bereikte overeenstemming met Deutsche Telekom over de overname van 3.150 zendmasten van T-Mobile in Nederland. Het aandeel Deutsche Telekom sloot licht lager.

ASML was in Amsterdam opnieuw een uitblinker, na de goed ontvangen kwartaalcijfers van woensdag. Veel analisten verhoogden hun ramingen vanwege die kwartaalupdate en kwamen met veel hogere koersdoelen. ASML steeg bijna 4 procent.

Infineon, de Duitse sectorgenoot van ASML, won bijna 2 procent.

Maaltijdbezorgers Delivery Hero en Just Eat Takeaway gingen circa 4 tot 5 procent op vooruit in Frankfurt en Amsterdam.

Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen bleven de indexen op Wall Street dicht bij huis na de recordstanden van een dag eerder.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.