beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Wall Street blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten op Wall Street bleven donderdag overwegend dicht bij huis met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,1 procent en de Dow Jones index noteerde vlak. De Nasdaq noteerde overtuigend hoger met een plus van 0,5 procent.

Volgens analisten van SEB blijven beleggers hopen dat meer overheidssteun in de Verenigde Staten zal leiden tot aantrekkende groei en hogere bedrijfswinsten. 

"Beperkte inflatie, lage rentes en aantrekkende winsten bieden steun en een basis voor aandelen om verder te stijgen", aldus strateeg Terry Sandven van Bank Wealth Management.

"Wereldwijde aandelenbeurzen koersen op recordniveaus en niets lijkt het optimisme te kunnen temperen", volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

"Met Joe Biden aan het roer in de VS kunnen we meer stimulering verwachten en, zoals het er nu naar uitziet, zullen centrale banken de geldkraan nog lang niet dichtdraaien."

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,2156. "De dollar lijkt als veilige haven minder nodig dan voorheen", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. 

Op termijn ziet hij de dollar sterker worden. "Met Biden in het Witte Huis ziet het voor de Amerikaanse economie met alle stimuleringsplannen niet ongunstig uit en daarmee ook niet voor de dollar. Dit leidde ertoe dat we inschatten dat de euro op een termijn van maanden in eerste instantie richting de 1,17 dollar kan koersen", aldus Van der Meer.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de wekelijkse nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgeloepn week zijn gedaald tot 900.000 stuks. Er werden 935.000 aanvragen verwacht. 

Marktanalist David Madden van CMC wees erop dat het aantal steunaanvragen nog steeds hoog is, zeker ten opzichte van begin december, toen er zo'n 700.000 nieuwe aanvragen werden gedaan.

Verder verbeterde de zogeheten Philly Fed index van 9,1 in december naar 26,5 in januari. Hier hadden economen gerekend op 10,5. Tot slot werden er meer nieuwe woningen in aanbouw genomen en bouwvergunningen verstrekt.

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag leverde weinig verrassingen op. De ECB handhaafde de rente en alle steunprogramma’s conform de verwachting van de markt.

Olie werd donderdag circa een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Alcoa verwacht dat het aluminiumverbruik dit jaar zal toenemen, zowel in China als in de rest van de wereld, dankzij een breed economisch herstel van de terugval door de coronaviruspandemie vorig jaar. Het aandeel daalde toch 11 procent omdat men voorzichtig was over het huidige eerste kwartaal.

IG Group is van plan de Amerikaanse onlinebroker tastytrade over te nemen voor een bedrag van 1 miljard dollar. IG Group daalde 7 procent

Nabeurs staan de bedrijfsresultaten van IBM, Intel en PPG op de agenda. In aanloop noteerden IBM en Intel hoger, terwijl PPG onder druk stond.

Travelers en Fuelcell noteerden hoger na het openen van de boeken.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE