beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Unilever en Shell trekken AEX omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 654,38 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

Het Damrak noteerde in tegenstelling tot de rest van Europa donderdag lager, waarbij met name Unilever en Shell de hoofdgraadmeter omlaag trokken na tegenvallende kwartaalresultaten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING gaat de markt gebukt onder zorgen over de houdbaarheid van de rally op de aandelenmarkten sinds november, vanwege twijfel over de hoge waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën in verhouding tot de oplopende rentes.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in december op maand- en op jaarbasis met respectievelijk 2,0 procent en 0,6 procent zijn gestegen.

Econoom Bert Colijn van ING sprak van een kleine opleving na de sterke daling een maand eerder van 5,7 procent, "omdat nieuwe landen beperkende maatregelen oplegden, terwijl andere wat losser werden tijdens de vakantieperiode. Het bescheiden herstel suggereert dat de huidige lockdowns de consumotie aanzienlijk verminderen, ondanks online verkopen", zei Colijn.

De Bank of England heeft de rente ongewijzigd gelaten en toezichthouders gevraagd om te zorgen dat banken voorbereid zijn op een negatieve rente. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk zei dat het verzoek niet moet gezien worden als een signaal dat een rente onder nul aanstaande is, of op enig moment moet worden verwacht.

Daarmee geeft de Britse centrale bank volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe het duidelijkste signaal af tot nu toe over negatieve rentes. "In de komende zes maanden staan negatieve rentes niet op de agenda", concludeerde de analist.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 30 januari is gedaald met 33.000 tot 779.000. Daarbij werd ook het cijfer voor een week eerder naar beneden bijgesteld, waardoor de cijfers veel beter waren dan analisten hadden verwacht.

De Amerikaanse fabrieksorders zijn in december voor de achtste opeenvolgende maand gestegen. In december stegen de orders met 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1975. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2032 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2034 op de borden.

Olie noteerde donderdag licht lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 4,4 procent, gevolgd door Aegon en AkzoNobel met winsten van respectievelijk 2,3 procent en 1,8 procent. 

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Unilever een negatief onthaal met een koersverlies van 5,7 procent. Vooral de marges noemde UBS een tegenvaller, terwijl ING wees op een beter dan voorziene omzet.

Royal Dutch Shell koerste 1,5 procent lager na vrijgave van cijfers. Volgens Bernstein stelden zowel de winst als de handelsinkomsten teleur in het vierde kwartaal. Maar "LNG, Chemicals en Marketing presteerden allemaal sterk", vond analist Oswald Clint.

Just Eat Takeaway daalde 2,9 procent nadat de Amerikaanse overnameprooi Grubhub niet kon overtuigen met zijn cijfers woensdag nabeurs in New York.

In de AMX ging Corbion aan kop met een winst van 1,9 procent. Intertrust steeg 1,2 procent, terwijl BESI 1,0 procent won.

WDP verloor 3,7 procent. WDP haalde via een versnelde private plaatsing van nieuwe aandelen met succes 200 miljoen euro op. Signify daalde 2,6 procent en Flow Traders verloor 2,3 procent.

In de AScX ging navigatiespecialist TomTom onderuit met 13,6 procent na cijfers. ING is van mening dat het herstel trager dan verwacht verloopt. De consumentenomzet in het vierde kwartaal viel tegen, aldus analist Marc Hesselink, maar de vrije kasstroom was zoals voorzien.

ForFarmers won 2,7 procent, BAM steeg 1,9 procent en Wereldhave noteerde 1,7 procent hoger.

Marel won 1,1 procent na het openen van de boeken.

DGB zal de overnamesom die is betaald voor de activiteiten van de inmiddels lege huls niet gebruiken voor de uitkering van een speciaal dividend, maar voor nieuwe investeringen. Dit maakte DGB na afloop van de vergadering bekend. Tegelijk besloot de vergadering ook om de beursnotering van DGB te handhaven. Het aandeel daalde 7,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 3.855,39 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium