beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Adyen straalt op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 661,32 punten. 

De AEX liet mede dankzij een koerswinst van Adyen van ruim negen procent een hogere winst zien dan andere Europese beurzen, die dicht bij huis bleven. Zo daalde de Duitse DAX met 0,1 procent, terwijl de Stoxx Europe 600 tot 0,3 procent steeg.

De Amerikaanse futures wijzen wel op een hogere opening voor Wall Street, na een inspiratieloos slot op dinsdag. Daarmee kwam er voor de S&P 500 en Dow Jones een einde aan zes winstdagen op rij. Techbeurs Nasdaq wist wel voor de tiende keer op recordniveaus te sluiten.

"De Amerikaanse aandelenmarkten verloren gisteren aan kracht na enkele winstdagen als gevolg van onder meer positieve bedrijfsresultaten en de hoop dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn steunpakket erdoor kan drukken", aldus analisten van SEB. 

Volgens ING zijn beleggers nu in afwachting van goedkeuring van de concrete stimuleringsplannen van de regering-Biden door het Amerikaanse Congres. "Hoewel de vooruitzichten daarop goed zijn, kan het nog wel even duren voordat er echt geld uit Washington loskomt", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Wel gaat hij ervan uit, dat het uiteindelijke steunpakket minder groot zal zijn dan de door president Biden gewenste 1.900 miljard dollar. Het zal naar verwachting eerder tussen de 1.000 en 1.500 miljard uitkomen, zo voorziet de bank. 

Verder stelden de analisten dat de rol van Mario Draghi in de Italiaanse politiek hoop geeft dat instabiliteit in het land zal afnemen, maar ook dat de uitrol van het Europese steunprogramma succesvol zal zijn en het raamwerk voor het Europese overheidsbeleid hervormd kan worden, aldus de analisten.

Beleggers verwerken vanmorgen naast cijfers van Adyen, ook de resultaten van onder meer Heineken, ABN AMRO, Société Générale en A.P. Moeller-Maersk. Voor vanmiddag wordt nog uitgekeken naar de Amerikaanse consumentenprijzen over januari, naast een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve over de arbeidsmarkt. 

Het wordt volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx vandaag ook uitkijken naar het verschijnen van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze zal vandaag getuigen voor het Europees parlement omtrent de aanzwellende kritiek over de uitrol van het vaccinatieprogramma.

Macro-economische cijfers uit Europa lieten vanochtend zien dat de Franse industriële productie voor de tweede maand op rij daalde in december. Ook in Nederland daalde de productie, maar wel in een lager tempo dan in november.

De euro/dollar noteerde op 1,2121. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2117 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2095 op de borden. De olieprijzen stegen met 0,3 procent. 

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers naast de Amerikaanse inflatie, inzicht in onder meer de wekelijkse hypotheekaanvragen en de wekelijkse olievoorraden. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Adyen met maar liefst 9,2 procent. Volgens Jefferies presteerde het bedrijf beter dan verwacht in het vierde kwartaal. Vooral de EBITDA lag een stuk hoger, aldus de bank. De reden voor KBC Securities om het koersdoel te verhogen is de verbeterde winstgevendheid die Adyen verwacht. De EBITDA-marge stijgt naar uiteindelijk 65 procent. Bij de vorige kwartaalupdate ging de betaalspecialist nog uit van 55 procent.

Heineken verloor 2,3 procent na cijfers. De brouwer heeft in 2020 minder bier weten te verkopen dan vooraf werd voorzien. Heineken stelde dan ook teleur, aldus ING. Jefferies stelde dat de doelstelling van Heineken voor een marge van 17 procent in 2023 vermoedelijk nog niet het maximaal haalbare zal blijken te zijn.

KPN won 2,8 procent, terwijl Randstad 2,6 procent inleverde en ABN AMRO na cijfers 2,9 procent daalde. De winst van de bank viel hoger uit dan voorzien, maar de nettorentebaten vielen tegen. Volgens Morgan Stanley blijven de vooruitzichten zwak.

In de AMX won OCI 1,1 procent na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux en PostNL 0,8 procent. Fugro steeg met 3,5 procent tot 9,14 euro. Kepler Cheuvreux verhoogde woensdag het koersdoel voor Fugro van 7,43 naar 10,50 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

Aperam werd 2,8 procent duurder na het openen van de boeken. De kwartaalcijfers van Aperam waren veel beter dan verwacht, maar het uitblijven van een aandeleninkoopprogramma is wel een tegenvaller, meent Morgan Stanley. 
Arcadis leverde 1,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen won AMG 4,2 procent. Alfen verloor 2,0 procent. 

Het lokaal genoteerde Fastned won nog eens 8,9 procent, na dinsdag al flink te zijn opgelopen na een koopdvies van Kepler Cheuvreux. De lege beurshuls Lavide steeg 6,8 procent. Beurshandelaar Diede van den Ouden heeft een eerste belang in Lavide gemeld van bijna 11 procent. Hij nam de aandelen van voormalig CEO Salar Azimi over.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium