beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Update: Resultaten Vastned onder druk

(ABM FN-Dow Jones) Vastned heeft in 2020 de resultaten onder druk zien staan. Dit bleek donderdagochtend uit cijfers van het vastgoedfonds.

Vastned boekte in 2020 een direct resultaat, bestaande uit de huuropbrengsten, verminderd met de exploitatiekosten, beheerskosten, algemene kosten en financieringskosten, van 31,7 miljoen euro, in vergelijking met 35 miljoen euro in 2019. Per aandeel kwam het directe resultaat uit op 1,85 euro. De afname werd voornamelijk veroorzaakt door lagere nettohuuropbrengsten als gevolg van COVID-19.

Vastned mikte voor 2020 op een direct resultaat per aandeel van 1,70 tot 1,85 euro.

De netto huuropbrengsten van Vastned daalden in het afgelopen jaar van 28,9 miljoen naar 26,2 miljoen euro. Vastned schold 4,1 miljoen euro aan achterstallige huren kwijt als gevolg van de coronacrisis. De bezettingsgraad bleef volgens ad-interim CEO Reinier Walta onverminderd hoog met 96,5 procent eind 2020. Vastned heeft besloten om Walta voor te dragen als nieuwe CEO op de komende aandeelhoudersvergadering in april.

Het indirecte resultaat, inclusief de fluctuerende herwaarderingen van het vastgoed, kwam uit op 73,1 miljoen euro negatief, tegenover 12,6 miljoen negatief vorig jaar.

Het totale resultaat bedroeg zo in 2020 44,3 miljoen euro negatief. Een jaar eerder was dit nog een winst van 23,9 miljoen euro.

Vastned stelt over 2020 een dividend voor van 1,73 euro per aandeel.

Financiering

Begin dit jaar meldde Vastned voor 40 miljoen euro aan nieuwe financiering te hebben afgesloten bij ABN AMRO en Rabobank.

Strategie-update

In een separaat persbericht deed Vastned donderdag een nieuwe strategie uit de doeken. Vastned gaat haar portefeuille optimaliseren en concentreren naar panden voor gemengd gebruik in de historische binnensteden, waar winkelen, werken, wonen en ontspannen samenkomen. De focus zal komen te liggen op winkelpanden die verschillende typen huurders aantrekken en waar potentieel is om woningen of kantoren boven de winkels te creëren. Vastned wil zich waar mogelijk richten op het creëren van clusters van panden in de verschillende steden.

Op de vraag of de strategie-update ook vooraf met  grootaandeelhouder Aat van Herk werd doorgesproken, antwoordde Walta dat er "met alle aandeelhouders" nauw contact wordt gehouden over de ontwikkelingen, zonder hier specifiek op in te gaan. 

Vastned ligt al enige tijd onder vuur van grootaandeelhouder Van Herk. Onder meer de hoogoplopende kosten en het beloningsbeleid zijn zaken waaraan Van Herk zich zegt te storen.

Vastned liet donderdag weten de kosten te willen terugdringen, onder meer met behulp van digitalisering. Walta liet in gesprek met ABM Financial News ook weten dat de organisatie kleiner zal worden. Of de vraag of dit leidt tot gedwongen ontslagen, liet de topman weten dat het merendeel via natuurlijk verloop zal plaatsvinden. Ook zal Vastned naar een kleiner kantoor verhuizen.

Over het beloningsbeleid wilde Walta niet veel kwijt en stelde hij dat Vastned hierover meer bekend zal maken voorafgaand aan de algemene aandeelhoudersvergadering in april. Wel zei de topman dat aanpassingen aan de top van de organisatie zullen leiden tot lagere kosten. Zo zal er geen nieuwe CFO worden aangesteld, nadat CFO Walta werd voorgedragen tot nieuwe CEO.

Outlook

Vanwege de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de COVID-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding daarvan, geeft Vastned op dit moment geen verwachting af voor het direct resultaat over 2021.

Het dividendbeleid blijft ongewijzigd. Dat wil zeggen dat minimaal 75 procent van het direct resultaat wordt uitgekeerd als dividend.

Update: om reactie interim-CEO toe te voegen. 

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Vastned

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen