beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: tech in uitverkoop op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen koersten dinsdagochtend lager, waarbij vooral techaandelen een tik kregen. De AEX koerste rond de klok van elf uur 2,1 procent lager op 657,74 punten. 

"Optimistische groeivooruitzichten en angsten in de markt dat de Fed eerder dan verwacht minder dovish zal worden, jaagden de obligatierendementen wereldwijd aan in de afgelopen weken en dat weegt vooral op groeiaandelen", aldus analisten van SEB. 

Beleggers sorteren volgens ING steeds meer voor op een sterk aantrekkende economische groei. "Aandelen van de grootste slachtoffers van de coronapandemie worden gekocht en de succesvolle thuisblijfaandelen worden daarvoor ingeruild", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Op maandag leverde techbeurs Nasdaq nog 2,5 procent in, terwijl de S&P 500 minder grote verliezen liet optekenen en de Dow Jones-index zelfs fractioneel hoger eindigde. In Amsterdam leverden techaandelen als Adyen, ASMI en Prosus aanzienlijk wat waarde in. 

Volgens SEB kijken beleggers vandaag uit naar een "belangrijke" toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. "De markten willen geruststellende woorden horen van Powell, om te voorkomen dat de risico's op vroegtijdige renteverhogingen en tapering worden ingeprijsd", aldus de marktvorsers van SEB.  

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2146. De olieprijzen stegen met 1,0 procent.

Naast het optreden van Jerome Powell hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de definitieve inflatie in de eurozone in januari, de Case Shiller index van de Amerikaanse huizenprijzen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen Royal Dutch Shell en Unibail-Rodamco-Westfield 0,5 tot 2,7 procent. Adyen was een dissonant met een verlies van 8,6 procent op 1.966,50 euro. Een vroege investeerder van Adyen wil 450.000 aandelen van de betaalspecialist verkopen, zo meldde persbureau Reuters maandagavond. Volgens Reuters zullen de aandelen voor 2.077 euro per stuk worden verkocht. Daarmee zou het om een bedrag van 935 miljoen euro gaan.

KPN was ook een grote daler en verloor 8,9 procent. America Movil wil voor 2,2 miljard euro aan KPN-obligaties verkopen, zo meldde Bloomberg dinsdag op basis van documenten over de verkoop die het inzag. Begin dit jaar meldde America Movil een belang in KPN van iets meer dan 20 procent. 

In de AMX wonnen Air France-KLM en Eurocommercial Properties respectievelijk 6,3 en 1,8 procent. Besi noteerde onderaan met een verlies van 7,0 procent, ondanks een stevige koersdoelverhoging van KBC Securities.

In de AScX klom Wereldhave 2,1 procent. Sligro won krap 1,2 procent. Alfen verloor juist 8,6 procent. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.