beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Alle seinen op groen op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een fraaie winst gesloten. De AEX index steeg 2,1 procent tot 664,58 punten, terwijl de AMX een winst van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 2,4 procent.
 
De Europese beurzen liepen op, nadat de rente op staatsobligaties licht daalde van de hoge niveau van vorige week, optimisme over het op handen zijnde Amerikaanse stimuleringspakket en de goedkeuring in de VS voor het coronavaccin van Johnson & Johnson.

"De rentedaling in de Verenigde Staten nam de angst in de markt van vorige week grotendeels weg", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital. Daarnaast wees de beleggingsadviseur op de beter dan verwachte inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie berekend door ISM, waarbij met name de stijging van de 'prices paid component' hem in het oog sprong in een inflatie-context. Schutte zei deze week uit te kijken naar een reeks speeches van de Federal Reserve, waarbij hij voorziet dat de bankiers er alles aan zullen doen om de angst voor inflatie af te zwakken.

De markt kreeg maandag ook een reeks inkoopmanagersindices voor de Europese industrie te verwerken. De industrie in de muntunie is in februari harder gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 54,8 naar 57,9. Na een kleine groeivertraging in januari is de Duitse industrie in februari ook flink harder gegroeid. En in Frankrijk en Italië was het beeld hetzelfde. De Spaanse industrie laat inmiddels ook weer groei zien en de Nederlandse industrie schakelde nog een versnelling hoger.

In het Verenigd Koninkrijk is de groei in februari ook versneld.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in februari harder dan in januari.

De euro/dollar noteerde op 1,2053. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2074 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,8 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 4,8 procent. ArcelorMittal en ASML volgden met winsten van 3,4 procent.

Prosus kreeg een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Het koersdoel ging met 5 euro omhoog tot 125,00 euro een steeg 2,5 procent. Deutsche Bank zette daarnaast Just Eat Takeaway.com op de kooplijst met een koersdoel van 116,00 euro. De maaltijdbezorger werd 2,1 procent duurder.

ING kreeg een koersdoelverhoging van Berenberg, die het aandeel ziet stijgen naar 10,70 euro. Volgens de analisten is de bank vol vertrouwen over de kwaliteit van het eigen leningenboek en komt ING ook goed uit de bus als men kijkt naar de impact van stijgende rente en inflatie. Het aandeel ING won 2,0 procent.

ASMI steeg 1,1 procent. Verschillende analisten, zoals die van Barclays, ING en Degroof Petercam, verhoogden vandaag hun koersdoelen voor ASMI, na de sterke outlook die de halfgeleiderspecialist vorige week afgaf.

Goldman Sachs haalde Wolters Kluwer van de verkooplijst, nadat de koers de afgelopen tijd achterbleef. Het aandeel won 0,5 procent. Vopak werd ook van de verkooplijst gehaald, niet door Goldman maar door Berenberg. Het aandeel won 0,8 procent.

In de AMX ging Aperam aan kop met een winst van 4,7 procent. JDE Peet's verloor 2,5 procent en was de enige daler.

PostNL werd 3,7 procent meer waard. De post- en pakketbezorger werd positiever over het verwachte bedrijfsresultaat dit jaar. Met name de pakkettendienst kreeg een positieve impuls van de coronacrisis. Analisten reageerden positief en KBC Securities trok het koersdoel op. "Ruim meer dan verwacht", oordeelde analist David Kerstens van Jefferies in een reactie op de cijfers van PostNL. Dit weekend bleek uit een melding in de registers van de AFM dat een Tsjechische miljardair, die ook een groot belang in Royal Mail heeft, een belang heeft verworven in PostNL.

Air France-KLM steeg 0,9 procent.

Bij de smallcaps steeg Sligro 4,8 procent. BAM won 3,9 procent. Avantium bungelde onderaan en sloot als enige daler 0,4 procent lager.

Envipco meldde een 15 procent kleiner verlies over 2020, van 31 miljoen euro. Het aandeel daalde 4,2 procent. Daarentegen won Brill 8,5 procent, nadat het een Duitse overname aankondigde. 

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,2 procent hoger op 3.894,37 punten. De Dow Jones index steeg 2,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,3 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium