beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start handelsweek vermoedelijk nipt lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een afwachtende opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. 

ABN AMRO en Galapagos verdwijnen per vandaag uit de AEX-index, vanwege de herweging, om plaats te maken voor Signify en BE Semiconductor Industries.

Afgelopen week maakte de AEX nog een pas op de plaats met een bescheiden winst op weekbasis van 0,6 procent op een slotstand van 677,41 punten. De afgelopen weken vielen er echter op sectorniveau flinke uitschieten te noteren.

Deze uitschieters waren het gevolg van hét thema van de afgelopen weken op de effectenmarkten, namelijk de rap oplopende rentevergoedingen op Amerikaanse staatsleningen. Financiële waarden zaten daardoor in de lift, terwijl techaandelen juist onder druk kwamen te staan. 

Het jaarlijkse rendement op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar bedroeg vrijdag 1,73 procent, ten opzichte van 1,63 procent een week eerder en 0,92 procent rond de jaarwisseling. Hierdoor zijn voor risicomijdende beleggers voor het eerst sinds lange tijd ‘Treasuries’ een alternatief geworden voor aandelen. De Duitse evenknie noteert overigens nog steeds negatief, op -0,29 procent.

Beleggers beschouwen vooral techaandelen als kwetsbaar voor een stijgende rente, doordat de relatief hoge waarderingen van deze ondernemingen vaak bepaald worden door toekomstige winsten die nu verdisconteerd moeten worden tegen een hogere rentevoet. 

Banken, verzekeraars, en in mindere mate defensieve voedingswaarden, kregen de afgelopen weken juist de wind in de zeilen. Zo geldt voor banken dat ze eindelijk de aan hun toevertrouwde gelden op betaal- en spaarrekeningen een beetje kunnen laten renderen. Hetzelfde gaat op voor ingelegde verzekeringspremies.

De Europese Centrale Bank liet bij zijn rentebesluit in de voorafgaande handelsweek duidelijk merken een hogere rente niet te tolereren, terwijl uit de dot plot van de Federal Reserve bij het rentebesluit van afgelopen week naar voren kwam dat de Fed-bestuurders de rente nog jarenlang laag willen houden. Echter, de Amerikaanse obligatiemarkten, die de marktrente uiteindelijk bepalen, negeerden dus de signalen van de Fed en de vergoedingen op Amerikaans schatkistpapier liepen verder op, hetgeen beleggers nerveus maakte. 

’s Werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, beargumenteerde afgelopen week in een bericht aan klanten overigens dat de stijgende marktrente het gevolg is van oplopende inflatieverwachtingen in anticipatie op een enorm economisch herstel, doordat de coronacrisis door vaccinaties binnenkort bedwongen zou moeten zijn, hetgeen als argument geldt voor een forse overweging in aandelen. 

Op het vlak van heropening van de economieën verschijnen echter vooral in Europa de laatste dagen weer donkere wolken aan de horizon. Onder meer Parijs bereidt zich voor op een lockdown en zorgen over een derde golf krijgen weer de overhand. Gemiddeld lieten in de lidstaten van de Europese Unie het aantal besmettingen de afgelopen week een toename zien van 23 procent. 

Op Wall Street daalde techbeurs Nasdaq afgelopen week op weekbasis krap een procent, waarbij het verlies dankzij een winst op vrijdag van 0,8 procent binnen de perken bleef.

De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index scherpte in de voorafgaande handelsweek nog alle dagen recordstanden aan, maar de sterkhouders van deze rally, financiële waarden, kwamen vrijdag juist onder druk te staan. De Fed besloot een soepele kapitaalratio voor banken per 31 maart niet te verlengen. Op weekbasis gaf ook de Dow krap een procent prijs.

"De vrees is dat [door deze maatregel van de Fed] sommige banken minder willen uitlenen omdat ze meer kapitaal opzij moeten zetten", merkte analist Edward Moya van Onada op. Dit zou het economische herstel en de winstgevendheid van banken kunnen schaden, voegde hij toe.

Azië verdeeld 

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend erg verdeeld. De Nikkei index in Tokio verliest iets meer dan 2 procent, terwijl de Chinese beurzen, net als Sydney, juist in het groen noteren.

De ogen op de valutamarkten waren vanochtend gericht op de Turkse lira, nadat president Erdogan de recent aangestelde baas van de centrale bank, Naci Agbal, ontsloeg. De centrale bank verhoogde afgelopen week de beleidsrente met 2 procent naar 19 procent in een poging de inflatie te drukken. Deze renteverhoging was tegen het zere been van Erdogan. De lira daalde vanochtend krap 9 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1888.

Olie bewegelijk

De olieprijs herstelde vrijdag deels van de forse daling van een dag eerder. Op een settlement van 61,42 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,4 procent duurder. Op weekbasis verloor de WTI-olieprijs echter 6 procent.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees op de zorgen over nieuwe coronalockdowns in sommige Europese landen nu het aantal besmettingen weer stijgt.

"Beleggers zijn bang dat een nieuwe coronagolf de vraag naar olie zal beïnvloeden", aldus Aslam. Hij wees daarbij ook op de vertraging die het vaccineren in delen van West-Europa heeft opgelopen door het tijdelijk stilleggen van het prikken met het AstraZeneca-vaccin vanwege mogelijke bloedstollingsproblemen. 

Het gedeeltelijke herstel van de olieprijzen vrijdag had ook te maken met berichten dat een oliefaciliteit in de Saoedische-Arabische hoofstad Riyad zou zijn aangevallen door drones.  Eerder deze maand werd een grote oliehaven in Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf al bestookt met raket- en droneaanvallen door Jemenitische Houthi-strijdkrachten.

De agenda is vandaag vrij leeg, ook doordat het cijferseizoen vrijwel ten einde is gekomen. Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag nog wel oog voor de bestaande Amerikaanse woningverkopen in februari.

Bedrijfsnieuws

Fugro zal Barbara Geelen voordragen als financieel directeur tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders, die staat geagendeerd op 12 mei dit jaar. 

Corbion wil Eddy van Rhede van der Kloot herbenoemen als financieel directeur voor een derde termijn.

Galapagos gaf op 19 maart 99.814 nieuwe aandelen uit. Dit betekende een totale kapitaalverhoging van bijna 2,3 miljoen euro, inclusief uitgiftepremie.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor vrijdag 0,1 procent bij een slot op 3.913,10 punten, de Dow Jones index daalde 0,7 procent tot 32.627,97 punten en de Nasdaq steeg 0,8 procent tot 13.215,24 punten.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium