*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Galapagos koploper in lichtgroene AEX (2)

donderdag 31 mei 2018 09:43

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag licht vooruit. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters lieten kleine winsten zien. Beleggers schoven de zorgen over het politieke drama in Italiƫ voor even aan de kant en trokken zich op aan het stevige herstel op Wall Street. Op het Damrak schoot het aandeel van biotechnoloog Galapagos omhoog.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 558,09 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 790,88 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. Frankfurt daalde 0,1 procent. De hoofdindex in Milaan won 0,4 procent.

Grootste stijger in de hoofdindex was Galapagos met een winst van 2,7 procent. Het biotechnologiebedrijf en zijn partner Gilead Sciences kwamen met bemoedigende studieresultaten van een kandidaatmedicijn. Dankzij de voortgang die is geboekt krijgt Galapagos van Gilead een betaling van 15 miljoen dollar.

ABN AMRO was de grootste daler, met een min van 2,8 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend en kreeg een adviesverlaging. Kabel- en telecomconcern Altice kampte met een adviesverlaging door Barclays en verloor 1,6 procent.

ArcelorMittal klom 0,6 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat de Verenigde Staten importheffingen op staal en aluminium gaan afkondigen voor de Europese Unie. President Donald Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

In de MidKap zakte Air France-KLM 0,7 procent. Volgens topman Alexandre de Juniac van brancheorganisatie IATA zijn de winsten die luchtvaartbedrijven momenteel maken waarschijnlijk op de piek van hun cyclus. Volgend jaar zal de winstgevendheid volgens hem ,,minder positief" zijn door de oplopende brandstofkosten.

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van 5 procent. De automatiseerder profiteerde van een adviesverhoging door ING.

In Frankfurt stonden de autofabrikanten onder druk na berichten dat president Donald Trump importheffingen overweegt op Duitse luxe-voertuigen in de VS. Daimler, Volkswagen, Porsche en BMW verloren tot 1 procent. De euro was 1,1695 dollar waard, tegen 1,1651 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 68,02 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 77,23 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)