*

Nieuws Binnenland

Dreigende handelsoorlog drukt op Europese beurzen

donderdag 31 mei 2018 19:03

VS gaan importheffingen doorvoeren.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, nadat de Verenigde Staten besloten om toch importheffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie in te gaan voeren.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 383,51 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,4 procent op 12.604,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 5.398,40 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.678,20 punten.

De Amerikaanse regering onder leiding van president Donald Trump wil doorgaan met het plan om de invoer van staal en aluminium uit Europa aan banden te leggen via importtarieven. Vanaf vrijdag zullen de VS importtarieven van 25 procent op buitenlands staal en 10 procent op aluminium invoeren.

De Amerikaanse maatregelen treffen 6,4 miljard euro aan Europese exportgoederen in 2017 en de Europese reactie zal proportioneel zijn, kondigde Brussel aan.

De EU zal de stap aanvechten en kondigde tegenmaatregelen aan. De lijst met Amerikaanse producten waarop heffingen komen ligt al klaar en zal gevolgen hebben voor 6,4 miljard euro aan Amerikaanse import.

"Ik denk dat Europa en China een handelsoorlog willen voorkomen", meldde marktanalist Craig Erlam van Oanda evenwel. "Er is nog steeds een mogelijkheid dat er concessies worden gedaan", aldus de analist, die eveneens stelde dat de Europese tegenmaatregelen niet als een verrassing komen.

"Ik denk dat Trump de situatie wat onderschatte. Uiteindelijk zal hij akkoord gaan met minder dan waar hij op rekende, maar ik denk niet dat dit zo belangrijk voor hem is. Iedere concessie zal Trump verkopen als een gigantische overwinning voor de Verenigde Staten en op het moment dat de impact van de importtarieven terug is te zien in de cijfers, is hij alweer bezig met iets anders", aldus Erlam.

De marktvorser ziet het niet escaleren tot een volledige handelsoorlog. "Dat zou politieke zelfmoord zijn voor Trump, die juist voor de vrije handel is."

Meer rust in Italiƫ

De Italiaanse president Sergio Mattarella zoekt nog steeds naar mogelijkheden om een regering te kunnen vormen en nieuwe verkiezingen te kunnen vermijden. Als gevolg liepen de Italiaanse tienjaarsrentes weer wat verder terug tot 2,771 procent, na een piek op maandag en dinsdag.

Daarmee verbeterde het politieke sentiment in het land weer, aldus marktanalist David Madden. "Als een regering kan worden gevormd, dan zal dit het beleggerssentiment goeddoen", aldus de analist.

"Eenvoudig gezegd heeft het optimisme rond de Italiaanse regering de stieren weer de markt op getrokken. De FTSE MIB heeft enorm onder druk gestaan en wanneer sprake is van een sterke verkoopgolf bieden kansen zich vanzelf aan", zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarket. "Beleggers nemen een afwachtende houding aan, terwijl koopjesjagers mee willen profiteren", voegde hij toe. De Italiaanse beurs sloot donderdag vlak.

De Spaanse beurzen gaven eerdere winsten weg. Morgen stemt het Spaanse parlement over een motie van wantrouwen in de regering. Volgens Madden van CMC Markets lijkt een val van het Spaanse kabinet onder leiding van premier Mariano Rajoy onontkoombaar. Aanleiding voor de motie is een groot corruptieschandaal waar de conservatieve Partido Popular van Rajoy bij betrokken was. De Spaanse IBEX 35 verloor 1,0 procent.

Macro-economisch nieuws

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in mei harder zijn gestegen dan in de voorgaande maand. Het inflatiecijfer kwam uit op 1,9 procent, tegenover 1,2 procent een maand eerder.

De werkloosheid in de eurozone is in april ten opzichte van de voorgaande maand gedaald van 8,6 procent naar 8,5 procent.

Uit Frankrijk kwam het nieuws dat de Franse consumentenprijzen in mei op jaarbasis met 2,0 procent zijn gestegen ten opzichte van 1,6 procent een maand eerder, terwijl de producentenprijzen in april op jaarbasis stegen met 1,7 procent.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 67,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1668. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1690 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1663 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Europese autoproducenten stonden onder druk, vanwege de afkondiging van de Amerikaanse invoerheffingen. BMW daalde 1,0 procent en Daimler verloor 1,9 procent. Volkswagen sloot 1,5 procent lager.

Onder de Europese staalmakers steeg ArcelorMittal in Amsterdam 0,3 procent.

De Ierse bouwmaterialengroep CRH is begonnen met de strategische beoordeling van zijn Europese distributietak. Een eventuele verkoop van de divisie zou mogelijk meer dan twee miljoen euro kunnen opleveren. Het aandeel steeg met 4,7 procent.

Transportbedrijf FirstGroup dook in het afgelopen gebroken boekjaar in de rode cijfers en nam per direct afscheid van CEO Tim O'Toole. Wolfhart Hauser zal uitvoerend bestuurder worden totdat er een opvolger voor O'Toole is gevonden. Het aandeel FirstGroup maakte na bekendmaking van het nieuws een koersval van 19,0 procent.

Deutsche Bank maakte een koersval van 7,2 procent, nadat bleek dat de Federal Reserve de Amerikaanse activiteiten van de Duitse bank heeft omschreven als "problematisch". Het bericht komt op een slecht moment voor de Duitse bank, die al kampt met hoge kosten, winstgevendheid en managementkwesties.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.718,77 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent, maar technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 31, 2018 13:03 ET (17:03 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.