*

Nieuws Binnenland

Damrak sluit hoger

woensdag 13 juni 2018 17:57

Markt richt vizier op rentebesluit Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten, nadat nieuweling Adyen de show stal met een zeldzame koersstijging op zijn eerste dag aan de beurs.

De AEX index steeg 0,2 procent tot 563,95 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

De handelsdag stond volledig in het teken van het aanstaande rentebesluit van de Federal Reserve. De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen met 25 basispunten, van een bandbreedte tussen 1,5 procent en 1,75 procent tot een bandbreedte van 1,75 procent tot 2,0 procent. Volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe is de grote vraag of de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar drie of vier keer gaat verhogen.

Hoofdeconoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis zei te verwachten dat de centrale bank in totaal vier keer de rente zal verhogen dit jaar.

Een tweede aandachtspunt voor beleggers was de voortzetting van het Brexit-debat in het Brits lagerhuis. De Britse premier Theresa May kon dinsdag een overwinning op haar conto bijschrijven, nadat het lagerhuis dinsdag een amendement afwees, dat het parlement meer zeggenschap zou hebben gegeven over de definitieve Brexit-overeenkomst.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat in het eerste kwartaal van 2018 meer mensen aan het werk zijn in de eurozone dan een jaar eerder. Het aantal personen met een baan steeg in de muntunie met 0,4 procent. In januari tot en met maart 2018 werkten 157,2 miljoen mensen in de muntunie.

De industriƫle productie in de eurozone is in april op maandbasis gedaald met 0,9 procent, bleek verder. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,7 procent.

De Bitse consumentenprijzen zijn in mei even hard gestegen als in april. De inflatie bedroeg op jaarbasis 2,4 procent, terwijl de Britse producentenprijzen sneller stegen, met 2,9 procent, versus 2,5 procent een maand eerder.

De inflatie in Spanje steeg in mei naar 2,1 procent, van 1,1 procent in april.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald, terwijl de Amerikaanse producentenprijzen in mei op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,5 procent en 3,1 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Aministration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 8 juni zijn gedaald met circa 4,1 miljoen vaten tot 432,4 miljoen vaten. Olie noteerde woensdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 66,53 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 76,50 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1778. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1749 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1745 op de borden.

Stijgers en dalers

Adyen was de smaakmaker. De introductiekoers lag op 240,00 euro, maar het aandeel koerste gedurende de ochtend naar een top van 503,90 euro. InsingerGilissen hanteert een koersdoel van 300,00 euro en na de koersstijging van vandaag besloot analist Jos Versteeg een Niet Aanbevolen advies te hanteren. Versteeg stelde dat de "enorme groei" van Adyen bewijst dat het een kansrijke positie heeft opgebouwd in het internationale betaalverkeer. Kempen hanteert een koersdoel van 320,00 euro, zo meldde beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. De handel in het aandeel werd vanwege de forse stijging meermaals stilgelegd door beursbedrijf Euronext. Het aandeel sloot de dag 89,6 procent hoger.

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 2,7 procent, gevolgd door ArcelorMittal en DSM, die achtereenvolgens 1,7 procent en 1,3 procent stegen.

KPN was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Royal Dutch Shell verloor 1,2 procent en RELX daalde 1,0 procent.

Randstad-onderdeel Tempo Team ontduikt volgens vakbond FNV de eigen uitzend-cao, waarin sinds 2015 vaste werknemers en uitzendkrachten gelijk worden betaald voor hetzelfde werk. Het aandeel daalde 0,1 procent.

In de Midkap was Air France-KLM met een winst van 4,2 procent de sterkste stijger onder de Midkapper, gevolgd door AMG, dat 2,1 procent steeg en Besi met een winst van 1,9 procent.

Takeaway.com was met een verlies van 2,5 procent de sterkste daler. Fugro verloor 2,2 procent, terwijl Flow Traders 2,0 procent daalde.

Het Britse dochterbedrijf van BAM gaat een studiecentrum bouwen voor de Universiteit van Cardiff. De financiƫle details werden niet vermeld. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Van de kleinere aandelen nam ForFarmers het voortouw met een winst van 2,6 procent. Pharming steeg 2,5 procent en Fagron won 2,0 procent.

Avantium verloor 1,2 procent en ICT Group daalde 1,2 procent.

IEX Group hoopt voor de zomer al een miljoen euro op te halen met de uitgifte van een obligatie. Dit zei CEO Peter van Sommeren woensdag tegen ABM Financial News. Het aandeel sloot vlak.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.791,18 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2018 11:57 ET (15:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.