*

Nieuws Binnenland

Herhaling: Europese banken doen aan 'window dressing' voor leverage ratio

woensdag 13 juni 2018 19:52

DNB en AFM kaarten probleem internationaal aan.

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse toezichthouders DNB en AFM willen dat Europese banken een belangrijke kapitaalbuffer, de ongewogen leverage ratio, anders gaan rapporteren zodat de repomarkt niet meer periodiek opdroogt als gevolg van 'window dressing'. Dat blijkt uit het verslag van de laatste vergadering van het Financiële Stabiliteitscomité dat woensdag werd gepubliceerd.

De repomarkt is een belangrijke Europese geldmarkt, waarmee financiële instellingen snel effecten kunnen omzetten in contanten. Rond de rapportagedata beperken Europese banken die actief zijn op de repomarkt echter hun repotransacties sterk, omdat zijn dan een sterkere ongewogen kapitaalbuffer of leverage ratio kunnen laten zien.

Het opdrogen van de repomarkt kan liquiditeitsrisico's opleveren: hierdoor kunnen institutionele beleggers moeilijker hun contanten veilig wegzetten of effecten omzetten in cash, bijvoorbeeld om te voldoen aan margeverplichtingen bij clearing van derivaten bij een centrale tegenpartij. Dit kan op termijn ook gaan gelden voor pensioenfondsen, merkte het comité op.

Een mogelijke oplossing zou zijn dat de banken een dagelijks gemiddelde leverage ratio gaan rapporteren, in plaats van alleen aan het einde van het kwartaal. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat nu al en blijkt de repomarkt inderdaad minder volatiel te zijn.

Wel zien de toezichthouders een risico dat Europese banken zich kunnen terugtrekken van de repomarkt, als er zij er naar hun opvatting te veel kapitaal voor moeten aanhouden.

De AFM en DNB gaan ook in kaart brengen in hoeverre pensioenfondsen een liquiditeitsprobleem kunnen krijgen, als zij op termijn hun derivaten moeten gaan afwikkelen via een centrale tegenpartij.

Het Financiële Stabiliteitscomité, een regulier terugkerend overleg tussen het ministerie van Financiën, AFM en DNB, vergaderde op 31 mei.

(Herhaling van eerder gepubliceerd bericht om technische redenen.)

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2018 13:52 ET (17:52 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.