*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen in het groen

donderdag 14 juni 2018 19:01

ECB inspireert beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met stevige winsten gesloten, nadat de Europese Centrale Bank het einde van zijn opkoopprogramma aankondigde, maar ook de markt geruststelde dat de rente voorlopig nog niet omhoog gaat.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 393,04 punten, de Duitse DAX steeg 1,7 procent naar 13.107,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 5.528,46 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,8 procent hoger op 7.765,79 punten.

"Het verrassende nieuws dat de ECB de rente tenminste tot medio 2019 ongewijzigd laat, bracht de euro in een neerwaartse spiraal. De informatie zelf zou geen shock moeten zijn, maar met zijn doortastende uitspraken week voorzitter Mario Draghi van de ECB vandaag af van de stijl die hij doorgaans belichaamt na rentebesluiten", stelde valutahandelaar Alex Lydall van Foenix Partners.

"Hoewel de nieuwe rente-informatie negatieve connotaties heeft, merkte Draghi ook op dat het opkoopprogramma tot december wordt verlengd, hoewel met slechts 15 miljard euro per maand. Dat zal handelaren vertrouwen geven dat de eurozone uit zijn troebele schaduw stapt, al is het dan met een slakkengangetje".

De euro/dollar daalde na een kortstondige sprong omhoog uiteindelijk sterk op het nieuws van de ECB, met 1,3 procent tot 1,1638.

De olieprijs daalde.

Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve zoals verwacht wel de rente, van een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent naar 1,75 tot 2,00 procent. Van de vijftien beleidsmakers verwachten er nu acht dat er dit jaar tenminste vier renteverhogingen nodig zullen zijn, bleek verder uit de zogenoemde 'dot plot'.

Donderdag werd ook bekend dat de industriƫle productie in China is gestegen, hoewel minder sterk dan voorzien, terwijl de stijging van de detailhandelsverkopen afnam. De industrie in Japan produceerde ook meer.

Door de hogere energieprijzen liep de inflatie in Duitsland op naar 2,2 procent in mei, nadat in april het prijspeil nog met 1,6 procent steeg. In Frankrijk liep de inflatie ook op, van 1,6 procent naar 2,0 procent.

Bedrijfsnieuws

Koersen van enkele mijnbouwbedrijven gingen omlaag, door zorgen over een groeivertraging in China, maar zagen uiteindelijk de verliezen wel iets teruglopen. Antofagasta verloor 1,6 procent. Glencore eindigde 0,4 procent in het rood.

Unilever daalde 1,7 procent in Amsterdam. Het levensmiddelenconcern zei dat het "extreem onwaarschijnlijk" is dat het bedrijf genoteerd blijft in de Britse FTSE-index na het opheffen van de duale juridische structuur. Ook waarschuwde Unilever voor problemen in Braziliƫ die de omzetgroei in de eerste helft van het jaar zullen drukken.

De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gaat in de komende twee jaar 4.600 van de 55.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dit kost eenmalig 500 miljoen Britse pond en levert een jaarlijkse besparing op van 400 miljoen pond. De koers steeg 3,9 procent. Tegen het einde van de dag werd een deel van de koerswinst weer prijsgegeven.

Aveva Group steeg 12 procent. De maker van software voor de industrie handhaafde zijn dividend, ondanks een winstdaling na de overname van het Franse Schneider Electric.

In Frankfurt deed de energiesector goede zaken. Eon won 3,4 procent en RWE steeg 3,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de Europese handel op winst. De S&P500 index steeg 0,5 procent naar 2.788 punten, de Dow Jones-index klom 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2018 13:01 ET (17:01 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.