*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: PostNL stijgt op lauw Damrak

vrijdag 15 juni 2018 10:54

Rustige handel na centrale banken.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak noteerde vrijdag aan het einde van de ochtend iets lager. De AEX procent daalde 0,1 procent tot 567,17 punten, terwijl de AMX 0,2 procent daalde en de AScX 0,2 procent in het groen noteerde.

Na het geweld van de centrale banken van de voorgaande dagen doen beleggers het vrijdag wat rustiger aan. De aandacht van beleggers richt zich weer op de handelsperikelen tussen China en Amerika. Volgens mediaberichten zou de Amerikaanse president Donald Trump groen licht hebben gegeven voor importtarieven op 50 miljard dollar aan Chinese goederen. Trump zou tevens de invoer van auto's in Amerika aan banden willen leggen.

Verder verteren beleggers vooral het nieuws over de aangekondigde afbouw van het obligatieopkoopprogramma door de Europese Centrale Bank van donderdag. In de laatste drie maanden worden de opkopen van obligaties gehalveerd tot 15 miljard euro en vanaf volgend jaar beÃĢindigt. De rentetarieven blijven voorlopig gehandhaafd, tenminste tot na de zomer van 2019.

In reactie op de ECB daalde de euro, gingen aandelenkoersen omhoog en daalden de rentes van staatsobligaties. Investment Manager Simon Wiersma van ING sprak van een 'Goudlokje-scenario' waarbij alle beleggers profiteren. " Wij denken dat dit helaas niet lang zo zal blijven en dat de obligatierentes uiteindelijk verder zullen oplopen, mits de economische groei zich gunstig blijft ontwikkelingen", stelde Wiersma.

Vrijdag bleek dat de centrale bank van Duitsland, de Bundesbank, minder positief is geworden over de grootste economie van Europa. De groei houdt aan, maar zal wel lager uitvallen dan aanvankelijk gedacht.

De euro daalde donderdag sterk vanwege de ECB aankondiging en noteerde vrijdag op 1,1596. Donderdag voorafgaand aan het rentebesluit handelde het muntpaar nog rond de 1,18.

Olieprijzen bleven dicht bij huis.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was Unilever een sterke stijger met 1,3 procent. Het levensmiddelenconcern daalde een dag eerder 2 procent nadat het bedrijf zei dat het erg onwaarschijnlijk is dat het aandeel in de Britse FTSE index blijft. Vandaag herhaalde Societe Generale het koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 53,00 euro.

RELX steeg 1,3 procent en Heineken 1,1 procent.

Onderaan bevond zich Aegon met een koersverlies van 1,8 procent. Ook de andere financials hadden het opnieuw lastig. ABN AMRO zakte 1,4 procent en ASR Nederland 1,3 procent.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor ING Groep van 19,90 naar 19,20 euro vanwege het langere geduld dat nodig is alvorens de rente in Europa omhoog gaat. De koopaanbeveling bleef gehandhaafd. De koers van ING daalde 1,2 procent.

In de AMX was PostNL de blikvanger. Het aandeel steeg 7,4 procent. De Telegraaf schreef dat het kabinet zich minder met de postmarkt wil gaan bemoeien. Dat opent wellicht mogelijkheden voor PostNL om samen te werken met andere postbedrijven om kosten te besparen in de krimpende postmarkt.

Air France-KLM daalde daarentegen 2,7 procent.

Bij de kleinere aandelen won Fagron 1,7 procent, maar gaf Avantium juist 1,7 procent toe.

Beursnieuweling Adyen zakte 2,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 15, 2018 04:54 ET (08:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.