*

Nieuws Binnenland

AEX laat zich niet van de wijs brengen door handelsoorlog

vrijdag 6 juli 2018 20:06

Eerste maatregelen lijken reeds ingeprijsd.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag 0,2 procent hoger gesloten op 553,62 punten. Op weekbasis betekende dit een stijging van 0,3 procent ten opzichte van de slotstand van 551,68 punten vorige week.

De handelsweek begon relatief rustig maar beleggers waren wel terughoudend. Sowieso zijn daar genoeg redenen voor, bleek uit de enquete onder beursexperts van Actiam. Slechts 19 procent rekent op een stijging van de AEX in juli, terwijl 53 procent negatief gestemd is.

"De mogelijke dreiging die er van een Italiaanse populistische regering uitgaat, de naderende Brexit, Trumps handelsoorlog die steeds verder lijkt te escaleren, monetaire verkrapping in de VS en in de eurozone om er maar eens een paar te noemen", somde analist Corné van Zeijl van Actiam op.

Een mogelijke escalatie van een mondiale handelsoorlog hield de markten ook deze week in zijn greep. Vrijdag werd een eerste reeks aan Amerikaanse heffingen op Chinese goederen van kracht met een waarde van 34 miljard dollar. China zou volgens mediaberichten soortgelijke tegenmaatregelen hebben genomen.

"Zitten we toch in een handelsoorlog", concludeerde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Maar het grootste gedeelte van de aangekondigde maatregelen was al ingeprijsd, vandaar de beperkte marktreactie, aldus Mevissen.

Het handelsconflict werkt ondertussen al wel door in de Chinese industrie. Die groeide in juni minder hard, zo berekende Markit. De deelindex voor nieuwe exportorders daalde tot het laagste niveau dit jaar en wees op krimp. Econoom Zhengsheng Zhong van CEBM sprak van een "grimmige" situatie als gevolg van de escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Dit leidde tot een zwakke vraag in de industrie, aldus Zhengsheng Zhong.

Ondertussen zou achter de schermen wel worden gewerkt om een dreigend handelsconflict tussen Europa en Amerika te sussen. Zo meldde de Duitse krant Handelsblatt dat Washington mogelijk bereid is om een importheffing op Europese auto's te laten varen. Een soortgelijk bericht verscheen ook in de Financial Times.

Politieke crisis Duitsland afgewend

Deze week draaide het niet alleen om de aanhoudende zorgen over een handelsoorlog. Ook de politieke situatie in Duitsland zorgde voor wat onrust. Uiteindelijk wisten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken, een akkoord te bereiken over het te voeren migratiebeleid. Daardoor werd een breuk tussen het CDU van Merkel en het CSU van Seehofer en dus ook een regeringscrisis afgewend. "Europa kan weer een zorgpuntje wegstrepen, althans voor nu", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Halverwege de week vierde Amerika zijn onafhankelijkheid en hield Wall Street de deuren gesloten. Daarom was het even rustig. Donderdag en vrijdag bleken voor beleggers echter drukke dagen. Donderdag werden de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve gepubliceerd. Opvallend was dat de beleidsfunctionarissen wel toegenomen neerwaartse risico's zien door het handelsconflict maar dat dit vooralsnog geen reden is om een aanpassing te doen in het monetaire beleid.

Amerikaanse banenrapporten weinig spannend

De Amerikaanse banenrapporten zullen dat ook niet zijn. Loonstrookjesverwerker ADP maakte bekend dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in juni met 177.000 stuks is toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het belangrijke officiële banenrapport toonde vrijdag aan dat de werkgelegenheid in juni met 213.000 banen is toegenomen. Er was gerekend op 200.000 stuks. De werkloosheid steeg van 3,8 naar 4 procent. Het gemiddelde uurloon steeg in juni op jaarbasis met 2,7 procent, gelijk aan de groei in mei. Er werd gerekend op een loongroei van 2,8 procent

"De banencijfers zijn verder bewijs dat de Amerikaanse economie er robuust uitziet. En we zien geen schreeuwende loondruk die de Fed er toe zou kunnen bewegen om de rente drastischer te verhogen", aldus econoom James McCann van Aberdeen Standard Investments.

De dollar kwam na het banenrapport wel onder druk te staan, volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets omdat de loongroei stagneerde.

Verder bleek dat de industrie in de eurozone in juni minder hard is gegroeid. De economische activiteit in de dienstensector nam daarentegen juist verder toe. "De groei in de eurozone kwam in juni weer wat op stoom, wat het einde van een solide kwartaal markeert", aldus econoom Chris Williamson van Markit. Dit zou volgens hem een groei van iets meer dan 0,5 procent betekenen in de periode april tot en met juni. "Dit ondersteunt het beeld van de ECB om de stimuleringsmiddelen later dit jaar terug te schroeven", aldus Williamson.

In Amerika was het beeld van de inkoopmanagers gemengd. Volgens ISM was in de industriesector sprake van een sterkere groei in juni, terwijl Markit een vertraging constateerde. In de Amerikaanse dienstensector was het beeld eveneens verdeeld onder beide graadmeters.

ECB praat euro omhoog

De euro steeg deze week een half procent in waarde en verhandelde vrijdag op 1,1760 dollar. "Deze week leek het erop dat een aantal ECB-officials het niet eens was met de reactie op de financiële markten. Ze gaven aan dat de renteverhoging waarschijnlijk eerder gebeurt dan de markt inschat", volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Hierdoor is de euro in waarde gestegen. Daarnaast lijkt een politieke crisis in Duitsland voorlopig van de baan. Ook dit heeft de euro goed gedaan." ABN AMRO sluit niet uit dat de euro de komende tijd eerst naar de 1,18 dollar zal stijgen voordat beleggers het valutapaar opnieuw richting de 1,15 dollar proberen te duwen.

Boele wees verder op de beweging van de Chinese yuan. Die daalde deze week vanwege de zorgen over een handelsoorlog. "Afgelopen dinsdag hebben Chinese beleidsfunctionarissen duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn de wisselkoers als tactisch instrument te gebruiken in een mogelijke handelsoorlog met de VS. Het commentaar en een hogere richtkoers van de yuan hebben gezorgd voor een licht herstel van de munt. Het lijkt erop dat de verzwakking van de Chinese munt voorbij is maar we kunnen de komende dagen en weken nog volatiliteit te zien krijgen", waarschuwde de valutaspecialist van ABN AMRO.

Olie werd deze week goedkoper. Volgende week kunnen oliebeleggers zich focussen de maandelijkse rapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap.

Volgende week

Op bedrijfsvlak is het volgende week in Nederland nog vrij rustig in aanloop naar het nieuwe cijferseizoen. Dat barst in Amerika al wel los. Onder meer PepsiCo en een aantal grote Amerikaanse banken openen volgende week de boeken. Op macro-economisch vlak is er met name aandacht voor industriële productiecijfers en inflatiedata.

Stijgers en dalers

In de AEX ging KPN deze week aan kop. Sterkste daler was Altice, dat 5,9 procent liet gaan. Topman Patrick Drahi van Altice zou volgens directeur Alain Weill van het Franse dochterbedrijf SFR niet van plan zijn de Franse tak van hand te doen. Mogelijk zou Altice wel zijn Portugese activiteiten in de etalage willen zetten, meldde persbureau Bloomberg.

KPN dankte de stijging van 5,5 procent aan een positief rapport van Bernstein. De analisten bleken te spreken over de voorspelbare kasstroom en het "competente" management van het telecombedrijf. In alle opzichten lijkt het aandeel volgens de analisten een voor de hand liggende keuze in een risk-off klimaat. Wel werd het koersdoel licht neerwaarts bijgesteld van 2,50 naar 2,45 euro met een ongewijzigd neutraal advies, vanwege aanpassingen aan de ramingen.

Galapagos, vorige week nog de gebeten hond, wist deze week deels te herstellen met een winst van 4,3 procent. De biofarmaceut kreeg bij Goldman Sachs weliswaar een koersdoelverlaging maar Jefferies bleef positief. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel van 104,00 naar 95,00 euro maar handhaafde de koopaanbeveling in reactie op het nieuws dat Galapagos zijn samenwerking met AbbVie op het vlak van taaislijmziekte aan het heroverwegen is. AbbVie besloot eind vorige maand om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een initieel geplande tweede drievoudige combinatietherapie tegen de ziekte, waaraan het met Galapagos werkte. Reden voor de analisten van de Amerikaanse bank om de bijdrage uit taaislijmziekte, ofwel cystic fibrosis, volledig uit de taxaties te halen. Analisten van Jefferies benadrukten in een rapport juist het blockbuster potentieel van ontstekingsremmer filgotinib, waarbij met name het veiligheidsprofiel superieur kan zijn ten opzichte van concurrenten.

Midkapper TomTom leverde deze week 12 procent in. Beleggers reageerden geschrokken op een bericht dat Apple eigen kaarten gaat bouwen. Analisten van UBS zeiden dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen en handhaafden hun koopaanbeveling voor TomTom.

SBM Offshore beleefde een gemengde week. Woensdag was het aandeel één van de smaakmakers met een stijging van bijna 8 procent toen bekend werd dat ExxonMobil de opdracht heeft gegeven om de bouw van een tweede Liza-FPSO voor te gaan bereiden. Financiële details werden niet vermeld. KBC Securities verhoogde in reactie daarop het koersdoel van 18,50 naar 19,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Donderdag was SBM evenwel de gebeten hond toen er slecht nieuws kwam uit Brazilië, waar de rechter heeft besloten dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM moet inhouden en op een neutrale rekening moet zetten als onderpand voor een eventuele schadevergoeding in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012. Volgens analist Martijn Den Drijver van NIBC is de financiële impact moeilijk in te schatten en kan die mogelijk in lijn zijn met de voorziening die SBM Offshore al heeft genomen. Volgens Den Drijver, die zijn koopadvies handhaaft, is het wel positief dat SBM vorderingen boekt in de gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten met betrekking tot de clementie-overeenkomst. Op donderdag verloor het aandeel meer dan 7 procent, wat op weekbasis een verlies van 7,9

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires

July 06, 2018 14:06 ET (18:06 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.