*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Winsten op beurzen op Europa

donderdag 12 juli 2018 15:42

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond donderdagmiddag in de plus. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. Zorgen over oplopende handelsspanningen tussen met name de Verenigde Staten en China werden opzijgeschoven. Toch blijven beleggers verdere ontwikkelingen scherp in de gaten houden.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,4 procent in de plus op 555,34 punten. De MidKap won 0,3 procent, tot 771,80 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was informatieleverancier RELX de sterkste stijger. Het aandeel won 2,1 procent. Ook ArcelorMittal deed het goed met een winst van 2 procent. De staalmaker was een dag eerder nog de sterkste daler door de handelszorgen. Het nieuws dat ArcelorMittal samen met vijf andere bedrijven in Duitsland is beboet wegens het maken van verboden prijsafspraken leek weinig impact op de handel te hebben.

Verzekeraar ASR was in de AEX de sterkste daler met een min van 1,1 procent. Philips won 0,3 procent. Het zorgtechnologiebedrijf gaat vier ziekenhuizen in Duitsland voorzien van medische beeldvormende apparatuur. De totale waarde van de deals is circa 140 miljoen euro.

In de MidKap voerde Arcadis (plus 2,4 procent) de stijgers aan. Een consortium met het advies- en ingenieursbureau heeft negen raamcontracten binnengehaald voor diensten aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sterkste daler was kunstmestproducent OCI met een verlies van 1,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Fagron bijna 8 procent na een positief analistenrapport. Kepler Cheuvreux startte het volgen van het apothekersbedrijf met een koopadvies.

Norwegian Air won 3,6 procent in Oslo. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij boekte in het tweede kwartaal meer winst dan verwacht. In Parijs daalde PSA Peugeot Citro├źn 0,5 procent, ondanks dat de Franse automaker in de eerste jaarhelft een recordaantal voertuigen wist te verkopen.

Sky klom 2,7 procent in Londen. Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft het bod op het Britse mediaconcern opgevoerd tot 14,75 pond per aandeel. Daarmee overtreft het de laatste bieding van concurrent 21st Century Fox, het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De euro was 1,1678 dollar waard, tegen 1,1719 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 70,31 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 73,54 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)